Linkovi

Nova britanska vlada najavljuje smanjenje potrošnje za skoro 10 milijardi dolara u ovoj fiskalnoj godini


Nova je vlada obećala donošenje budžeta po hitnom postupku u idućih 50 dana, a britanski premijer David Cameron kaže da se može uštedjeti tako što će se ukinuti programe koji ne postižu rezultate. Time se nada izbjeći probleme u kojima se u posljednje vrijeme našla Grčka

Novi britanski kabinet sastao se po prvi put, nakon skoro tjedan dana političkog pregovaranja. Nova britanska vlada planira zemlju usmjeriti u pravcu kojim bi se izbjegao probleme u kojima se posljednjih tjedana našla Grčka.

Nova britanska vlada pristala je da se svim ministrima srežu plaće za pet posto, što predstavlja prvi korak u nastojanjima da se smanji britanski državni deficit. Analitičar Kerry Brown, iz londonske grupe Chatham House, britanski je deficit usporedio s grčkim, gdje su financijski problemi doveli do masovnog rezanja potrošnje, kao i ozbiljnih društvenih nemira:

"Britanska vlada mora napraviti neke oštre rezove jer je javni dug tako visok. Mislim da trenutno iznosi preko 12 posto bruto-društvenog proizvoda, dok je u grčkom slučaju negdje oko 13 i pol posto njihovog BDP-a. To je ogroman deficit."

Britanski deficit iznosi skoro 250 milijardi dolara. Nova je vlada obećala donošenje budžeta po hitnom postupku u idućih 50 dana, te je već najavila smanjenje potrošnje za skoro 10 milijardi dolara u ovoj fiskalnoj godini. Novi premijer David Cameron kaže da se može uštedjeti tako što će se ukinuti programe koji ne postižu rezultate. Christian Schweiger sa britanskog sveučilišta Durham kaže da premijer Cameron također govori o vraćanju vlasti u ruke naroda:

"Ideja o manjoj ulozi države je ustvari u srži premijerovog plana. To znači da bi se, ako pogledmo što on zagovara, država povukla iz finaciranja službi kao što su škole i policija, te bi zapravo tražila od ljudi da što više učine sami za sebe."

Ovaj plan, dodaje on, u skladu je s tradicionalnom konzervativom ekonomskom politikom, i razlikuje se od ideja njegovih prethodnika iz laburističke stranke. Bivši premijer Gordon Brown mnogo je ulagao u javni sektor i vjerovao kako vlada mora nastaviti s potrošnjom kako bi zemlju izvukla iz recesije.

Gospodin Brown podnio je ostavku prošlog tjedna, nakon formiranja koalicije između desničarskih konzervativaca i ljevičarskih liberalnih demokrata. Ova je kolacija nastala nakon što na prošlotjednim općim izborima niti jedna stranka nije osvojila većinu u parlamentu. Mark Wickham-Jones sa Sveučilišta Bristol kaže da se konzervativci i liberalni demokrati razlikuju po nizu pitanja, te da burze možda neće pozitivno reagirati na ovu koaliciju:

"Oni će zbog ovoga osjetiti određenu nervozu, jer burze ne vole koalicije. One također ne vole neizvjesnost, dakle to je možda riješeno ovim dogovorom, ali ipak ne vole kad je previše strana umiješano u nešto."

Burze su ipak pozitivno reagirale kad je nova vlada najavila da će se problemu deficita posvetiti odmah. Od ostalih planova nove vlade, spomenimo ograničenja bankovih transakcija, kao i stavaranje komisije koja bi razmotrila mogućnost razdvajanja investicijskog od ostalih vrsta bankarstva.

XS
SM
MD
LG