Linkovi

Tužba protiv britanskog princa Andrewa zbog seksualnog zlostavljanja


Britanski princ Andrew
Britanski princ Andrew

Amerikanka Virginia Giuffre, koja je optuživala pokojnog milijardera Jeffreyja Epsteina za seksualno zlostavljanje, iz istog razloga je podnijela tužbu protiv britanskog princa Andrewa.

Giuffre je u vrijeme navodnog seksualnog zlostavljanja imala 17 godina. Sada živi u Australiji, a tužbu je podnijela na Manhattanu.

U saopštenju je navela da "princa Andrewa smatra odgovornim za ono što joj se dogodilo".

Rekla je da se nada da će i ostale žrtve, na njenom primjeru, vidjeti da je moguće da ne šute i žive u strahu, već da traže pravdu.

Giuffre tvrdi da je princ Andrew više puta seksualno zlostavljao tokom 2001. godine, uključujući i napad u vili Epsteina u New Yorku i u vili Ghislaine Maxwell​ u Londonu.

Princ Andrew je drugi sin kraljice Elizabethe. U intervjuu za BBC 2019. je izjavio da se "ne sjeća ni da je upoznao Virginiju Giuffre". Buckinghemska palata je poslije prvih navoda Giuffrei o seksualnom zlostavljanju 2014. saopštila da su "optužbe lažne i neosnovane".

Epstein, oko kojeg se vodila glavna istraga, izvršio je samoubistvo u federalnom zatvoru na Manhattanu, gdje je čekao početak suđenja za seksualno zlostavljanje i podvođenje maloljetnica.

Suđenje Ghislaine Maxwell za podvođenje maloljetnica počinje u novembru, a ona je negirala krivicu.

ABC News je objavio da je Virginia Giuffre tužila princa Andrewa samo nekoliko dana pred istek roka koji u državi New York omogućava žrtvama seksualnog zlostavljanja da tuže napadače, ako se napad desio prije više godina.

Advokat princa Andrewa nije želio da komentariše tužbu.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG