Linkovi

Britanski premijer u iznenadnoj posjeti Kijevu


Rishi Sunak tokom posjete Ukrajini
Rishi Sunak tokom posjete Ukrajini

U svjetlu najava da će Velika Britanija tokom godine dati gotovo tri milijarde eura vojne pomoći Ukrajini, premijer te zemlje Rishi Sunak doputovao je u petak u iznenadnu posjetu Kijevu kako bi se sastao sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu, London je bio jedan od nasnažnijih saveznika Kijeva, a Sunak je najavio da će ta zemlja u narednoj finansijskoj godini povećati svoju podršku na 2,5 milijardi funti (oko 3,19 milijardi dolara), što je povećanje od 200 miliona funti u odnosu na prethodne dvije godine, prenosi agencija Reuters.

Zelenski vrši pritisak na saveznike Zapada da pruže više podrške njegovoj zemlji u borbi protiv ruske agresije, a najavljeni britanski paket pomoći trebalo bi da obuhvati kupovinu novih dronova, uključujući nadzorne, dalekosežne i pomorske letelice. Finansiranje bi trebalo da obuhvati i kupovinu raketa dugog dometa, protivvazdušnu odbranu i artiljerijsku municiju.

"Dvije godine se Ukrajina s velikom hrabrošću borila da odbije brutalnu rusku invaziju. Oni se i dalje bore, nepokolebljivi u svojoj odlučnosti da brane svoju zemlju i brane načela slobode i demokratije. Danas sam ovde s jednom porukom: Ujedinjeno Kraljevstvo neće posustati. Stajaćemo uz Ukrajinu u njenim najmračnijim vremenima i u boljim vremenima koja dolaze", rekao je Sunak.

Iz Sunakove kancelarije saopšteno je da će dvije zemlje također potpisati "historijski" sporazum o bezbjednosnoj saradnji, nakon sporazuma Grupe sedam najrazvijenijih zemalja svijeta da Ukrajini daju bilateralne bezbednosne garancije.

Britanski izvori navode da se radi o sporazumu koji "formalizuje podršku koju je Ujedinjeno Kraljevstvo pružalo i koju će pružati kako bi bila obezbjeđena bezbjednost Ukrajine, uključujući tu i razmjenu obavještajnih podataka, cyber sigurnosti, medicinsku i vojnu pomoć i odbrambenu industrijsku saradnju".

"Ministarstvo odbrane će raditi sa međunarodnim partnerima na značajnom povećanju broja bespilotnih letjelica predviđenih za odbranu Ukrajine", navodi se u saopštenju Vlade.

Sunak je, inače, prvi put posjetio Ukrajinu u novembru 2022. godine, samo nekoliko nedjelja nakon što je postao premijer Velike Britanije. Ta zemlja je, posle SAD, drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini, sa izdvajanjima od 3,3 milijarde dolara tokom 2022. i 2023. godine.

U ovom izvještaju korištene su informacije agencija Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG