Linkovi

Britanski novinar i brazilski stručnjak pronađeni mrtvi u Amazonskoj prašumi


Vijest o nestanku Doma Phillipsa i Brune Pereire odjeknula je širom svijeta.
Vijest o nestanku Doma Phillipsa i Brune Pereire odjeknula je širom svijeta.

Tijela britanskog novinara Doma Phillipsa i brazilskog stručnjaka za domorodačko stanovništvo Bruna Pereire, koji su bili nestali više od nedjelju dana u brazilskoj Amazonskoj prašumi, pronađena su u ponedjeljak, javio je u ponedjeljak G1, pozivajući se na Phillipsovu suprugu.

Brazilska policija je u nedjelju saopćila da su timovi pronašli neke od njihovih stvari u potoku pored rijeke gdje su posljednji put viđeni otprilike prije nedjelju dana. Među njima je bila zdravstvena knjižica na Pereirino ime, ranac sa odjećom koja pripada Phillipsu, zajedno sa čizmama obojice muškaraca.

Vlasti još nisu potvrdile da su tijela pronađena, navodi G1.

Svjedoci su rekli da su vidjeli Pereiru i Phillipsa, slobodnog novinara koji je pisao za The Guardian i Washington Post, kako putuju tom rijekom 5. juna.

Dvojica muškaraca bili su u zabačenoj oblasti džungle u blizini granice s Peruom i Kolumbijom koja je dom najvećeg broja domorodaca na svijetu bez kontakta.

Divlji i bez zakona region namamio je bande koje krijumčare kokain, zajedno sa ilegalnim drvosječama, rudarima i lovcima.

Vijest o njihovom nestanku odjeknula je širom svijeta, a ekolozi i aktivisti za ljudska prava pozvali su brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara da pojača potragu.

Bolsonaro, koji se prošle godine suočio s teškim ispitivanjem Phillipsa na konferencijama za novinare o slabljenju provođenja zakona o zaštiti okoliša u Brazilu, rekao je prošle sedmice da su dvojica muškaraca "bili u avanturi koja se ne preporučuje" i sugerirao da bi mogli biti ubijeni.

Istražioci uključeni u istragu rekli su Reutersu da se fokusiraju na krivolovce i ilegalne ribolovce u tom području, koji su se često sukobljavali s Pereirom dok je organizirao patrole u lokalnom rezervatu.

Policija je uhapsila jednog ribara, Amarilda da Costu, poznatog kao "Pelado", pod optužbom za oružje i drži ga u pritvoru dok istražuje da li je umiješan u smrt muškaraca.

XS
SM
MD
LG