Linkovi

Britanski kralj Charles primljen u bolnicu zvog uvećane prostate


Britanski kralj Charles (izvor: AP)
Britanski kralj Charles (izvor: AP)

Britanski kralj Charles (75) primljen je u petak u jednu privatnu londonsku kliniku radi „korektivne procedure” zbog uvećane prostate, saopštila je Buckinghamska palata.

Mediji su prikazali snimke kralja kako sa suprugom kraljicom Camillom stiže u privatnu kliniku u zapadnom Londonu u kojoj se inače liječi i princeza Kate Middleton, nakon što je prošle nedjelje bila podvrgnuta operaciji abdomena.

"Kralj je jutros primljen u bolnicu na zakazano liječenje. Njegovo veličanstvo želi da se zahvali svima koji su poslali svoje želje tokom protekle nedjelje", navodi se u saopštenju palate.

Izvor iz kraljevske porodice rekao je da je Charles prije sopstvenog liječenja posjetio Kate, ali nisu objavljene dodatne informacije.

Charles će biti podvrgnut "korektivnoj proceduri" zbog benignog stanja koje je uobičajeno kod muškaraca starijih od 50 godina. Kraljica Camilla je rekla da je njen muž dobro i da se raduje što će se nakon boravka u bolnici vratiti na posao.

Palata je odbila da saopšti koliko dugo će kralj ostati u bolnici, ali su njegovi predstojeći javni angažmani odloženi kako bi se omogućio kratak period oporavka.

Članovi britanske kraljevske porodice obično ne otkrivaju detalje o bolestima i u vezi sa svim medicinskim pitanjima, ali je kralj Charles želio da podijeli informacije o svom stanju kako bi podstakao druge muškarce koji imaju simptome da odu na pregled.

Nacionalna zdravstvena služba saopštila je da je, od kada je kralju Charlesu otkrivena dijagnoza, 1.000 posto povećan broj posjeta njihovoj web stranici koja daje savjete o liječenju uvećane prostate.

"Kralj je zadovoljan saznanjem da njegova dijagnoza ima pozitivan uticaj na svijest javnog zdravlja", dodaje se u saopštenju palate.

U ovom tekstu korišteni su materijali agencije Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG