Linkovi

Trump o trovanju špijuna u Engleskoj: Čini mi se da bi odgovorna mogla biti Rusija


Donald Trump
Donald Trump

Predsjednik Donald Trump konstatovao je da Britanija ima dokaze da Rusija stoji iza trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Engleskoj, ali nije direktno okrivio Moskvu "dok ne budu poznate sve činjenice".

"Čini mi se da bi to mogla biti Rusija na osnovu svih dokaza koje posjeduju", rekao je Trump reporterima ispred Bijele kuće. On je najavio da će razgovarati sa britanskom premijerkom Theresom May o napadu u južnoj Engleskoj na Sergeja Skripala i njegovu kćerku Juliju.

"Ne znam da li su došli do zaključka, ali ona će me nazvati danas", dodao je Tramp.

Britanija je dala Rusiji rok do kraja dana da objasni kako je nervni agens razvijen u bivšem Sovjetskom Savezu upotrijebljen da bi se otrovao Skripal, bivši dvostruki agent koji je odavao ruske tajne britanskim obavještajcima. Ukoliko se Rusija ne povinuje tom zahtjevu, kazala je May, Britanija će preduzeti uzvratne mere.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova
Rusko ministarstvo spoljnih poslova

Britanski ambasador u Moskvi pozvan na razgovor

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je pozvalo britanskog ambasadora na sastanak sa ruskim vlastima zbog slučaja trovanja bivšeg ruskog špijuna i njegove kćerke u Britaniji. Dodatne informacije nisu saopštene.

Ambasador je pozvan na razgovor dan pošto je britanski premijer izjavio da je "veoma vjerovatno" da Rusija stoji iza napada na bivšeg špijuna i njegovu kćerku, koji su u bolnici i bore se za život pošto su, po svemu sudeći, bili izloženi nervnom agensu prije nedelju dana u Engleskoj.

Specijalni timovi za bio-hemijsko oružje rade danonoćno na lokaciji gdje je 4. marta napadnut bivši špijun Sergej Skripal i njegova ćerka Julia.

Šef ruske diplomatije SergeyLavrov izjavio je u utorak da se Moskva ne može kriviti za napad i da će sarađivati sa britanskom istragom samo ukoliko dobije uzorke nervnog agensa za koji se vjeruje da je korišten. Međutim, Lavrov je naveo da su zahtjevi da se Rusiji dostave ti uzorci odbačeni.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG