Linkovi

Britanska funta pala na svoj najniži nivo u odnosu na dolar


Funte i dolari
Funte i dolari

Britanska funta pala je rano 26. septembra na svoj najniži nivo ikad u odnosu na dolar, poslije objave ministra finansija Kwasija Kwartenga da će se i dalje smanjivati porezi, što je izazvalo zabrinutost oko vladine ekonomske politike, izvještava AP.

Funta je pala na 1,03 funte za dolar u ranom trgovanju na azijskim berzama rano 26. septembra prije nego što je malo povratila vrijednost na oko 1,06 za dolar.

To je najniži nivo od uvođenja decimalizacije valute 1971. godine.

Britanska funta izgubila je više od pet posto vrijednosti u odnosu na dolar od 23. septembra, kada je ministar finansija objavilo najveća smanjenja poreza u posljednjih 50 godina, u isto vrijeme kada vlada planira da potroši više milijardi funti da pomogne potrošačima i kompanijama koji se bore sa visokim računima za energiju.

To je podstaklo zabrinutost ulagača o rastu vladinog duga.

Euro je također dostigao novi dvadesetogodišnji minimum u odnosu na dolar u jutarnjoj trgovini 26. septembra na azijskim berzama zbog zabrinutosti ulagača oko rizika recesije kako se približava zima bez znakova kraja energetske krize ili rata u Ukrajini.

Kwarteng i britanska premijerka Liz Truss koji su preuzeli dužnost prije tri nedjelje računaju na to da će niži porezi i pojednostavljena birokratija podstaći ekonomski rast i generisati dovoljno dodatnih poreskih prihoda da pokriju vladinu potrošnju.

Ekonomisti nagovještavaju da je malo vjerovatno da će im se taj rizik isplatiti.

Ministar je 25. septembra rekao da smatra da je to ispravna politika zato što vlada treba da pomogne potrošačima pogođenim pritiscima bez presedana izazvanim ruskom invazijom Ukrajine i pandemijom COVID-a 19.

Britanija može to sebi da priušti zato što je procenat državnog duga u BDP-u drugi najniži među Grupom sedam velikih industrijskih privreda, rekao je Kwarteng. On je rekao da će vlada narednih mjeseci objaviti planove za smanjenje duga zemlje.

XS
SM
MD
LG