Linkovi

Britanija i zvanično više nije članica EU


Pristalice Brexita slave u Londonu 31. januara 2020.
Pristalice Brexita slave u Londonu 31. januara 2020.

Ujedinjeno kraljevstvo izašlo je iz EU 31. decembra u ponoć, poslije 48 godina članstva, čemu je prethodio trgovinski sporazum dvije strane.

Brexit je stupio na snagu u ponoć, a tranzicioni period je trajao od 31. januara 2020. od kada su trajali i pregovori o budućim trgovinskim vezama EU i Britanije.

Pristalice Brexita smatraju da je "nezavisnoj, globalnoj Britaniji svanulo".

"Ovo je nevjerovatan trenutak za našu zemlju. Sloboda je u našim rukama i na nama je kako ćemo da je iskoristimo", rekao je premijer Boris Johnson u novogodišnjem obraćanju.

Johnson, ipak, nije govorio o detaljima kako želi da izgradi britansku "nezavisnost", posebno u momentima kada zemlja pozajmljuje velike svote novca kako bi se izborila sa pandemijom.

Njegov otac, Stanley Johnson, koji je glasao da Britanija ostane u EU, rekao je da je aplicirao za francusko državljanstvo.

Britanci su 23. juna 2016. na referendumu odlučili da napuste EU. Za to je glasalo 52 odsto građana, Engleska i Vels su bili za izlazak, Škotska i Sjeverna Irska za ostanak u EU.

Britanija se pridružila EU 1973. godine, ali nikada nije prihvatila njenu valutu euro.

Pristalice Brexita smatraju da je Britanija pobjegla od francusko-njemačkog projekta koji ju je sputavao, dok oponenti kažu da će Brexit oslabiti Zapad i umanjiti britansku globalnu snagu i osiromašiti građane.

Kada Ujedinjeno Kraljevstvo napusti jedinstveno evropsko tržište - što stupa na snagu 1. januara - očekuju se poremećaji u uvozu i izvozu i poskupljenje robe.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG