Linkovi

Velika Britanija najavila plan za smanjenje broja stanovnika


Velika Britanija najavila plan za smanjenje broja stanovnika
Velika Britanija najavila plan za smanjenje broja stanovnika

Neki smatraju da se ograničavanjem broja imigranata Britanija treba suočiti sa prevelikim brojem stanovnika. Drugi pak smatraju da bi to moglo naškoditi britanskim poslovanjima, kao i ekonomijama nekih od najsiromašnijih zemalja svijeta.

Zvanično otvarajući sjednicu britanskog parlamenta, kraljica Elizabeta druga je objavila novu imigracijsku politiku.

Vlada još uvijek nije objavila točan maksimalan broj. Ali sa 7 milijuna ljudi koji nisu rođeni Britanci, vlada smatra da bi se ionako prevelik broj imigranata trebao smanjiti.

Priti Patel, kozervativni član parlamenta
Priti Patel, kozervativni član parlamenta

Priti Patel, kozervativni član parlamenta je rekla da prethodna britanska vlada nije učinila dovoljno kako bi se broj useljenika smanjio. Sada, kako kaže, akcija je neophodna: "Iskreno, mislim da se to davno trebalo uraditi. Imigracija je van kontrole u ovoj zemlji posljednjih 13 godina. Nismo uopće bili u stanju pratiti ko ulazi a ko izlazi iz zemlje, što se brojeva tiče “.

Laura Chappell, Institut za istraživanje javne politike
Laura Chappell, Institut za istraživanje javne politike

Ali Laura Chappell iz Instituta za istraživanje javne politike kaže da ograničavanje broja imigranata neće biti prihvaćeno u poslovnom svijetu. "Ako se postavi granica na 90,000 useljenika godišnje, i ako se ta brojka na primjer popuni do devetog mjeseca, a neki fudbalski klub želi dovesti nekog poznatog igrača poput Didier Drogbe, mislite li da će se vlada i dalje držati brojke od 90,000 i odbiti ga? " Chappellova tvrdi da su imigranti dobri za Britaniju. Plaćaju više poreza, i primaju manje beneficije od Britanaca.

Joyce Newton se doselila u London iz Ghane prije više od osam godina. Kaže da s novcem koji zaradi za nekoliko sati u Britaniji, može uzdržavati obitelji u Ghani prilično dugo. Novac koji Newtonova šalje pomaže školovanju njene dvije sestre. "Dio ide u štedni račun, a dio šaljem njima, tako da i oni mogu pomoći drugoj djeci da dođu do boljeg standarda. Škola i takve stvari nisu besplatne ovdje, sve se mora platiti, a ja ih želim dovesti tu."

Nova britanska vlada tvrdi da će ostati vjerna predanosti da pomogne najsiromašnim zemljama, kroz razne oblike pomoći. Ali neki tvrde da bi dozvoljavanje boravka većem broju imigranta kao što je Joyce Newton, bilo bolje riješenje za Britaniju.

XS
SM
MD
LG