Linkovi

Britanija: Ukrajinske snage vjerovatno pogodile ruske helikoptere


Arhiv - Ruski helikopter Ka-52 ispaljuje projektile na cilj na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini, tokom invazije Rusije na tu zemlju, 28. oktobra 2022.
Arhiv - Ruski helikopter Ka-52 ispaljuje projektile na cilj na nepoznatoj lokaciji u Ukrajini, tokom invazije Rusije na tu zemlju, 28. oktobra 2022.

Ukrajinske snage "vjerovatno" su ranije ove nedjelje pogodile rusku opremu i helikoptere protivvazdušne odbrane na aerodromima Berdjansk i Lugansk, saopštilo je u petak britansko Ministarstvo odbrane u svom dnevnom ažuriranju obavještajnih podataka o Ukrajini.

U izvještaju Ministarstva se navodi da je devet helikoptera u Berdjansku i pet u Lugansku "vjerovatno" uništeno.

Ukrajina kaže da je prvi put u napadima upotrijebila rakete dugog dometa ATACMS koje su obezbijedile SAD.

Ako se izvještaj o helikopterima potvrdi, saopštilo je britansko Ministarstvo odbrane, "velika je vjerovatnoća da će ovi gubici uticati na sposobnost Rusije da se brani i sprovodi dalje ofanzivne aktivnosti" u pogođenim oblastima. Rečeno je da će Rusija također imati poteškoća da zamijeni helikoptere.

Gubitak opreme "vjerovatno" stvara veći pritisak na ruske pilote koji "gotovo sigurno pate od borbene iscrpljenosti i problema sa održavanjem zbog neočekivane produžene kampanje", saopštilo je Ministarstvo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG