Linkovi

Asanž se suočava sa mogućim izručenjem u SAD


Džulijan Asanž u policijskom automobilu u Londonu
Džulijan Asanž u policijskom automobilu u Londonu

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž uhapšen je u Londonu, pošto je na silu izveden iz ekvadorske ambasade u kojoj je proveo posljednjih sedam godina. Hapšenje je uslijedilo pošto mu je Ekvador uskratio pravo na azil, a brzo potom je pred sudom u Londonu proglašen krivim za to što se od 2012. nije pojavljivao pred sudom, odnosno prekršio uslove kaucije. Asanž bi takođe mogao da bude izurčen SAD gdje je optužen za objavljivanje tajnih vladinih dokumenata.

Hapšenje Džulijana Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu
Hapšenje Džulijana Asanža u ekvadorskoj ambasadi u Londonu

​Osnivača Vikiliksa SAD terete za kovanje zavjere i neovlašćeni upad u kompjutere u saradnji sa vojno-obavještajnom analitičarkom Čelsi Mening 2010.

Velika Britanija ga tereti za nepojavljivanje pred sudom od 2012. Asanž je ubrzo po hapšenju izveden pred sud u Londonu, gdje je proglašen krivim za britanske optužbe - za šta bi mogao da dobije 12 mjeseci zatvora. Takođe postoji mogućnost da bude izručen Americi.

Asanžova advokatica Dženifer Robinson i urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson ispred suda u Londonu
Asanžova advokatica Dženifer Robinson i urednik Vikiliksa Kristin Hrafnson ispred suda u Londonu

Njegovi advokati insistiraju na tome da je riječ o nastojanju SAD da im se „izruči strani novinar i optuži za krivično djelo, zbog toga što je objavio istinite informacije“.

Ovaj presedan znači da svaki novinar može biti izručen zbog krivičnog gonjenja u SAD, zbog toga što je objavio istinite informacije o Americi”, kaže advokatica Dženifer Robinson.

Vikiliks je bio i u centru istrage o miješanju Rusije u američke predsjedničke izbore. Konkretno je pomenut u slučaju Trumpovog bliskog saradnika Rodžera Stouna, optuženog u istrazi Roberta Malera. Tužioci vjeruju da je Stoun direktno komunicirao sa Vikiliksom u vezi sa objavlijvanjem mejlova ukradenih sa računara Demokratskog nacionalnog komiteta.

Asanž se sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu 2012. u želji da izbjegne ekstradiciju u Švedsku, gdje je trebalo da se suoči sa optužbama za seksualno napastvovanje. Međutim, te optužbe su odbačene, ali je Asanž ipak želio da ostane u ekvadorskoj ambasadi zbog bojazni da bi mogao da bude izručen Americi.

Džulijan Asanž na balkonu ekvadorske ambasade u Londonu 2016.
Džulijan Asanž na balkonu ekvadorske ambasade u Londonu 2016.

Međutim, nova vlada Ekvadora sada želi da poboljša odnose sa SAD, a predsjednik Lenin Moreno je obrazložio da je Asanž “prešao granicu” u svom ponašanju.

"Zbog bezobzirnog i agresivnog ponašanja Džulijana Asanža, i neprijateljskih i pretećih izjava njegove organizacije protiv Ekvadora i posebno zbog akata usmerenih protiv međunarodnih sporazuma - pružanje azila Asanžu više nije moguće", rekao je Moreno.

Hapšenje Asanža pozdravila je britanska premijerka Tereza Mej i rekla da pokazuje da “niko nije izvan zakona”. Kremlj saopštava da se “nada da će Asanžova prava biti poštovana”, dok je američki predsednik Donald Trump rekao da “nema stav” o hapšenju Asanža i mogućnosti da bude izručen SAD.

XS
SM
MD
LG