Linkovi

Britanija treći put kompletno zatvorena zbog virusa COVID19


Slika iz centra Londona tokom drugog zatvaranja u Britaniji, novembar 2020.
Slika iz centra Londona tokom drugog zatvaranja u Britaniji, novembar 2020.

U Velikoj Britaniji je treći put od početka pandemije počelo kompletno zatvaranje, a građanima je naređeno da ostanu kod kuće, u posljednjem naporu vlade da obuzda porast broja zaraženih koronavirusom prije nego što masovna vakcinacija uzme maha.

Ministar finansija Riši Sunak objavio je da će novi paket pomoći kompanijama biti vrijedan 6,2 milijarde dolara, kako bi se očuvali poslovi do nove relaksacije mjera u februaru.

Britanija je među zemljama koje su najteže pogođene pandemijom. Ima drugu najveću stopu smrtnosti u Evropi, a ekonomija joj je pretrpjela značajni pad od marta 2020.

Premijer Boris Džonson je u obraćanu naciji u ponedjeljak najavio novo zatvaranje, uz obrazloženje da se novi soj koronavirusa toliko brzo širi da prijeti da bolnice budu pretrpane za 21 dan.

Samo u Engleskoj, zbog COVID19 hospitalizovano je 27 hiljada ljudi, 40 odsto više nego tokom prvog talasa u aprilu, a očekuje se da će brojke još rasti.

Istraživanje agencije Savanta-ComRes pokazalo je da četvoro od petoro odraslih u Engleskoj podržava zatvaranje.

"Mislim da je to prava odluka. Bolnice su pune, pa smo u istoj poziciji kao kod prvog zatvaranja", rekla je Kejtlin Koluči, stanovnica Londona.

Od početka pandemije, u Ujedinjenom kraljevstvu umrlo je više od 75 hiljada ljudi od posljedica COVID19.

Prema novim pravilma, škole su zatvorene za većinu učenika, svi koji mogu moraju da rade od kuće, a sve sem prehrambenih prodavnica je zatvoreno.

Slične mjere uvele su Škotska, Vels i Sjeverna Irska.

Britanija je prva zemlja u svijetu u kojoj je počela vakcinacija Pfizerovom vakcinom, a nedavno je odobrena i vakcina koj su zajedno razvili Astra Zeneka i univerzitet Oksford.

Restrikcije su pojačane i u drugim zemljama Evrope.

Njemačka će produžiti kompletno zatvaranje do kraja januara, a u Italiji će stroge restrikcije biti tokom vikenda, da bi radnim danima bile malo ublažene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG