Linkovi

Britanija prva odobrila „booster” protiv omicrona


Arhiv - Vakcina kompanije Moderna (Foto: AP/Matt Rourke)
Arhiv - Vakcina kompanije Moderna (Foto: AP/Matt Rourke)

Velika Britanija, koja je prva odobrila vakcinu protiv koronavirusa krajem 2020. godine, u ponedjeljak je dala prvo zeleno svjetlo za vakcinu prilagođenu za suzbijanje prvobitne i omicron varijante virusa.

Britansko regulatorno tijelo za lijekove (MHRA) uslovno je odobrilo takozvanu bivalentnu vakcinu američke kompanije Moderna, kao „booster” za punoljetne građane.

Očekuje se da odbor za vakcinaciju i imunizaciju (JCVI) uskoro izda preporuku o načinima za upotrebu vakcine.

Odluka MHRA zasnovana je na rezultatima kliničkog istraživanja koji pokazuju da je „booster izazvao snažan imuni odgovor” protiv omicrona (BA.1) i originalnog soja virusa iz 2020. godine, navodi se u saopštenju britanskog regulatornog tijela.

Moderna je u junu saopštila da su klinički testovi pokazali da je prilagođena vakcina, kada se primi kao četvrta doza, osmostruko povećala nivo antitijela protiv omicrona.

MHRA se također pozvala na analizu prema kojoj vakcina podstiče „dobar imuni odgovor” protiv trenutno dominantnih povarijanti omicrona - BA.4 i BA.5. Prema podacima Moderne, nivo antitijela protiv podvarijanti bio je 1.69 puta veći poslije primljenog prilagođenog „boostera”, nego poslije originalne dodatne doze.

Britanski regulatori naveli su u ponedjeljak da nije bilo ozbiljnih neželjenih efekata poslije nove Modernine vakcine.

Britanska vlada je prošlog mjeseca saopštila da će kampanja imunizacije „boosterima” početi tokom rane jeseni, a da će dodatne doze biti ponuđene starijima od 50 godina, pojedincima koji su u zdravstveno rizičnim grupama, radnicima najviše izloženim virusu i osoblju staračkih domova.

Postojeća vakcina protiv Covida i dalje pruža dobru zaštitu od hospitalizacija i smrtnih slučajeva, ali je njena djelotvornost značajno smanjena kako su se pojavile nove varijante koronavirusa.

„Prva generacija vakcina protiv Covida 19 koja se koristi u Britaniji i dalje pruža važnu zaštitu od bolesti i spašava živote. Bivalentna vakcina je snažnije sredstvo u našem arsenalu koje pomaže u zaštiti od bolesti dok virus nastavlja da se razvija”, poručila je u saopštenju izvršna direktorica MHRA June Raine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG