Linkovi

Britanija odlučila da protjera ruske diplomate. Riječ je o najvećem protjerivanju Rusa od 1971. godine


Britanska premijerka Theresa May
Britanska premijerka Theresa May

Britanija je najavila niz mjera protiv Rusije, među kojima i protjerivanje 23 ruskih diplomata, nakon što je Moskva ignorisala zahtjeve Londona da objasni kako je smrtonosni nervni gas, iz sovjetskog doba, upotrijebljen da bi se u Engleskoj otrovali bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kćerka Julia.

Britanska premijerka Theresa May je u obraćanju britanskom parlamentu najavila da će njena vlada da izradi prijedlog zakona za zaštitu Britanije od neprijateljskih državnih aktivnosti i da će razmotriti nove mjere protiv špijunaže.

Među mjerama, koje je najavila u srijedu, su usvajanje amandmana na zakon o sankcijama koji bi omogućili britanskim vlastima da zamrznu imovinu Rusa odgovornih za kršenje ljudskih prava i suspendovanje svih kontakata na visokom nivou između Britanije i Rusije, uključujući i planiranu posjetu ruskog šefa diplomatije Sergeya Lavrova.

Bivši ruski špijun Sergej Skripal
Bivši ruski špijun Sergej Skripal

Ruske diplomate imaju nedjelju dana da napuste zemlju. Riječ je o najvećem protjerivanju Rusa od 1971. godine i vrhunca Hladnog rata.

Britanska premijerka rekla je da ruski odgovor na britanske optužbe o umiješanosti Kremlja u trovanje "pokazuje potpuni prezir" i da Moskva nije ponudila objašnjene za nervni gas, ruske proizvodnje, upotrijebljen u napadu.

Ona je dodala da je Rusija tretirala incident sa "sarkazmom, prezirom i prkosom". Sukobila se i sa opozicionim liderom Jeremy Corbynijem, koji je doveo u pitanje "nedostatak multilateralizma" u njenom pristupu, ali je dobila široku podršku poslanika, uključujući i laburiste.

Uoči obraćanja britanske premijerka, NATO je izdao saopštenje u kojem je izrazio "duboku zabrinutost zbog prve ofanzivne upotrebe nervnog gasa na teritoriji Alijanse od njenog osnivanja".

Britanski zvaničnici takođe su zatražili održavanje sjednice Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

May je pozvala i međunarodne saveznike da slijede primjer Britanije i usmjere pažnju na imovinu povezanu sa Kremljom, vrijednu milijarde dolara, širom svijeta.

Međutim, zvaničnici ističu da će samo britanske mjere nanijeti štetu Rusima povezanim sa Kremljom čija će imovina biti oduzeta, ako ne budu mogli da dokažu da potiče iz "legitimnih" izvora.

“Naš plan će imati ozbiljne posljedice po Rusiju", rekao je Glasu Amerike neimenovani visoki britanski zvaničnik.

Kremlj demantuje optužbe da je Rusija odgovorna za trovanje Skripalovih i optužuje Britaniju da podstiče anti-rusku kampanju.

May je dala rok Moskvi da razjasni taj incident, ali je ruski šef diplomatije Sergey Lavrov rekao da neće biti zvaničnog odgovora dok Britanija ne pošalje uzorak nervnog gasa i sprovede istragu "odgovarajućim kanalima", u okviru Organizacije za zabranu upotrebe hemijskog oružja.

Kremlj je u u odgovoru na britanske mjere u srijedu zaprijetio "čvrstom ruskom reakcijom".

“Moskva ne prihvata neosnovane optužbe ili jezik ultimatuma", poručio je portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov. "Nadamo se da će prevladati zdrav razum i da će zemlje dobro razmisliti o tome da li imaju dokaze i koliko su njihove optužbe protiv Rusije opravdane", rekao je Peskov.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG