Linkovi

Liz Truss - nova britanska premijerka


Liz Truss je nova britanska premijerka.(AP/Stefan Rousseau)
Liz Truss je nova britanska premijerka.(AP/Stefan Rousseau)

Liz Truss izabrana je za novog lidera Konzervativne stranke, saopštila je ta partija.

Truss će u utorak preuzeti dužnost nove premijerke Velike Britaniji koja se, kako izvještava agencija AP, nalazi u krizi uzrokovanoj opštim povećanjem troškova u zemlji.

Njeno imenovanje održaće se na imanju kraljice Elizabethe II pod nazivom Balmoral u Škotskoj, a ne u Buckinghamskoj palati u Londonu. Kraljica tamo provodi ljetnji odmor.

„Primjeniću odvažan plan za smanjenje poreza i jačanje ekonomije. Baviću se energetskom krizom, računima za energente, ali i dugoročnim pitanjima u vezi snabdijevanjem sa energentima”, rekla je Truss svojim stranačkim kolegama pošto je izabrana.

„Znam da naša uvjerenja kod Britnaca imaju odjek - vjera u slobodu, kao i sposobnost da budemo odgovorni za sopstvene živote. Mislim tu i na niže poreze i ličnu odgovornost. Znam da su nas zbog toga građani podržali u tolikom broju 2019. Kao lider stranke namjeravam da ispunim obećanja koja smo biračima dali širom naše velike zemlje”, poručila je ona.

Izabrana premijerka suočava se pritiskom datih obećanja da će se baviti opštim poskupljenjima koja su uzdrmala Ujedinjeno Kraljevstvo – i guraju ga ka recesiji.

Podršku brojnih konzervativaca, kako javlja AP, dobila je zbog nastojanja da osigura državnu pomoć i smanjenje poreza.

Agencija AP ukazuje da nije poznato kako će desničarski konzervativizam izabrane britanske premijerke koji su odobrili članovi stranke – biti prihvaćen u široj britanskoj javnosti - posebno među građanima kojima je potrebno više državne pomoći da priušte osnovne stvari poput grijanja svojih domova.

Ona i njen takmac Rishi Sunak, tokom nadmetanja za premijersku funkciju, nisu skrivali oduševljenje bivšom predsjednicom britanske Vlade Margaret Thatcher - i načinom na koji je vodila ekonomiju.

Truss, aktuelna ministrica spoljnih poslova, porazila je nekadašnjeg ministra finansija Sunaka u procesu u kom je glasalo oko 170.000 članova Konzervativne partije koji plaćaju partijsku članarinu.

Truss je osvojila 81.326 glasova, naspram Sunakovih 60.399.

Period dvomjesečnog nadmetanja za premijerskim mjestom držalo je zemlju u svojevrsnom političkom vakuumu u trenutku sve većeg nezadovoljstva zbog rasta troškova energenata i hrane.

Boris Johnson, koji je predvodio britansku vladu, od 7. jula - kada je objavio da se povlači - nije donosio nikakve mjere. Britanski zvaničnici su isticali da će primjena mjera za rješevanje piskupljenja energenata biti odložene dok njegov nasljednik ne preuzme funkciju.

U međuvremenu, desetine hiljada radnika otpočele su štrajkove tražeći veće zarade – kako bi njihove zarade pratile rastuće troškove i cijene. Inflacija je prvi put od 1980. premašila 10 posto.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG