Linkovi

Britanija povećava vojni budžet zbog aktivnosti Rusije i Kine


Arhiva - Britanski oficir sjedi na oklopnom vozilu u vojnom kampu Tapa, u Estoniji, 19. januara 2023.
Arhiva - Britanski oficir sjedi na oklopnom vozilu u vojnom kampu Tapa, u Estoniji, 19. januara 2023.

Britanski premijer Riši Sunak obećao je u ponedeljak da će povećati vojno finansiranje za pet milijardi funti (6 milijardi dolara) u naredne dvije godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu i "izazov koji definiše epohu" , a koji predstavlja Kina.

Povećanje, dio velikog ažuriranja britanske spoljne i odbrambene politike, manje je nego što su vojni zvaničnici željeli. Sunak je rekao da će Velika Britanija povećati vojnu potrošnju na 2,5 odsto bruto domaćeg proizvoda "na duži rok", ali nije odredio datum. Britanija trenutno troši nešto više od dva odsto BDP-a na odbranu, a vojni šefovi žele da se to poveća na tri odsto.

Dodatni novac će se djelimično iskoristiti za popunu britanskih zaliha municije, iscrpljenih zbog snabdijevanja Ukrajine u njenoj odbrani od Rusije. Dio će takođe ići na dogovor između Ujedinjenog Kraljevstva, SAD i Australije za izgradnju podmornica na nuklearni pogon.

"Svijet je postao nestabilniji, prijetnje našoj bezbjednosti su se povećale", rekao je Sunak za BBC tokom posjete SAD. "Važno je da se zaštitimo od toga".

Britanski premijer Riši Sunak, desno, tokom sastanka sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom i premijerom Australije Entonijem Albanezeom, lijevo, u pomorskoj bazi Point Loma u San Dijegu, 13. marta 2023.
Britanski premijer Riši Sunak, desno, tokom sastanka sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom i premijerom Australije Entonijem Albanezeom, lijevo, u pomorskoj bazi Point Loma u San Dijegu, 13. marta 2023.

Sunak se u ponedeljak u San Dijegu sastao sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom i australijskim premijerom Entonijem Albanezeom kako bi potvrdili sljedeće korake za vojni pakt, poznat kao AUKUS, koji su tri zemlje sklopile 2021. godine usred sve veće zabrinutosti zbog kineskih akcija na Pacifiku.

Prema sporazumu, Velika Britanija i Australija će graditi nove podmornice na nuklearni pogon, konvencionalno naoružane, britanskog dizajna, uz američku tehnologiju i podršku. Veći dio izgradnje u Velikoj Britaniji će se odvijati u brodogradilištima u sjeverozapadnoj Engleskoj, a prve podmornice će biti završene do kasnih 2030-ih. Australija će takođe kupiti do pet podmornica klase Virdžinija od SAD.

Trojica lidera su rekli da plan u vezi sa podmornicama "podiže industrijski kapacitet sve tri zemlje za proizvodnju i održavanje interoperabilnih podmornica na nuklearni pogon u decenijama koje dolaze, proširuje individualno i kolektivno prisustvo u Indo-Pacifiku i doprinosi globalnoj bezbjednosti i stabilnosti".

Britanija je posljednji put izradila okvir odbrane, bezbjednosti i spoljne politike, poznat kao Integrisani pregled, 2021.

Vlada je naredila ažuriranje kao odgovor na sve nestabilniji svijet. U novom izvještaju, objavljenom u ponedeljak, kaže se da "postoji rastuća šansa da će se međunarodno bezbjednosno okruženje dodatno pogoršati u narednim godinama, uz povećanje i diversifikaciju državnih prijetnji u Evropi i šire".

Invazija Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. narušila je evropski bezbjednosni poredak, a u pregledu se navodi da Rusija predstavlja "najakutniju prijetnju bezbjednosti Ujedinjenog Kraljevstva".

Britanski premijer Riši Sunak, desno, tokom sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i premijerom Australije Entonijem Albanezeom, levo, u pomorskoj bazi Point Loma u San Dijegu, 13. marta 2023.
Britanski premijer Riši Sunak, desno, tokom sastanka sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom i premijerom Australije Entonijem Albanezeom, levo, u pomorskoj bazi Point Loma u San Dijegu, 13. marta 2023.

Ujedinjeno Kraljevstvo je takođe sve više zabrinuto zbog onoga što vlada naziva "izazovom koji definiše epohu i koji se sve više odnosi na vojnu, finansijsku i diplomatsku aktivnost Komunističke partije Kine".

U pregledu odbrane se navodi da "gde god akcije i namjere Komunističke partije Kine ugrožavaju interese Ujedinjenog Kraljevstva, mi ćemo preduzeti brze i snažne mjere da ih zaštitimo".

Britanske obavještajne agencije izražavaju sve veću zabrinutost zbog kineske vojne moći, tajnih aktivnosti i ekonomskih snaga. Ken Mekalum, šef domaće špijunske agencije MI5, rekao je u novembru da "aktivnosti Komunističke partije Kine predstavljaju strateški izazov za Ujedinjeno Kraljevstvo". MI5 je u januaru 2022. saopštio da je advokat sa sjedištem u Londonu pokušao da se "tajno miješa u britansku politiku" u ime Komunističke partije Kine — uključujući i kanalisanje novca poslaniku opozicione Laburističke partije.

Zabrinutost u vezi sa aktivnostima Pekinga pokrenula je kampanju za sustizanje Kine na nivou cijele vlade, uključujući obuku britanskih zvaničnika na mandarinskom jeziku i nastojanje da se obezbijede novi izvori kritičnih minerala koji su od suštinskog značaja za tehnologiju.

Pregled ne označava samu Kinu kao prijetnju za Ujedinjeno Kraljevstvo, a Sunak je naglasio potrebu za ekonomskim vezama sa tom zemljom, što nervira "jastrebove" u vladajućoj Konzervativnoj stranci.

"Klizimo ka novom Hladnom ratu", rekao je konzervativac Tobias Elvud, koji predsjedava Komitetom za odbranu Donjeg doma. "Prijetnje su sve veće, ali mi ovde ostajemo na mirnodopskom budžetu".

Sunak je tokom posjete SAD rekao da je kineska komunistička vlada "sve više autoritarna kod kuće, a upornija u inostranstvu — i da ima želju da preoblikuje svjetski poredak".

Ali, dodao je, "ne možete ignorisati Kinu" s obzirom na veličinu njene ekonomije.

"Ispravno je da se angažujemo sa Kinom po pitanjima o kojima možemo da pronađemo zajednički jezik i da napravimo razliku u vezi sa, na primjer, klimatskim promjenama, globalnim zdravljem, makroekonomskom stabilnošću" rekao je on.

"To je ispravan pristup, dok smo veoma čvrsti u odbrani naših vrijednosti i interesa".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG