Linkovi

Britanija pooštrila sankcije Bjelorusiji


Policijski službenici zadržavaju demonstranta jer spriječavaju opozicionu akciju u znak protesta protiv zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora u Minsku, Bjelorusija, u subotu, 27. marta 2021. godine.
Policijski službenici zadržavaju demonstranta jer spriječavaju opozicionu akciju u znak protesta protiv zvaničnih rezultata predsjedničkih izbora u Minsku, Bjelorusija, u subotu, 27. marta 2021. godine.

Velika Britanija je na prvu godišnjicu osporavanih predsjedničkih izbora u Bjelorusiji uvela nove trgovinske i finansijske sankcije toj zemlji. 

Prošle je godine Aleksandar Lukashenka izabran za predsjednika Bjelorusije ns šesti mandat na izborima koje opozicija i zapadne zemlje ne priznaju. Nakon izbora, uslijedili su višemjesečni protesti Bjelorusa tokom kojih je uhapšeno preko 30 hiljada osoba.

Britanske sankcije posljednje su u nisu koje je Zapad uveo zbog Lukashenkovog nasilnog suzbijanja protesta.

Paket mjera uključuje zabranu izvoza bjeloruskog kalija i naftnih derivata te zabranu kupovine prenosivih vrijednosnih papira i instrumenata na tržištu novca koje izdaje država Bjelorusija i banke u državnom vlasništvu. Također, uključuje mjere za sprječavanje bjeloruskih zračnih prevoznika ili prelijetanja i slijetanja u Britaniju i zabrana pružanja tehničke pomoći Lukashenkovoj "floti luksuznih aviona”.

"Ove sankcije pokazuju da Velika Britanija neće prihvatiti Lukashenkove postupke nakon lažnih izbora", rekao je ministar vanjskih poslova Dominic Raab. "Lukashenkov režim nastavlja rušiti demokratiju i kršiti ljudska prava u Bjelorusiji."

Britanija je na popis sankcija dodala i ruskog biznismena Mihaila Gutserieva, rekavši da je "jedan od glavnih privatnih ulagača u Bjelorusiji i dugogodišnji suradnik" Lukashenka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG