Linkovi

Britanija podigla nivo upozorenja na Covid, Izrael proširio crvenu listu


Arhiv - Stanica podzemne željeznice u Londonu (Foto: AP/Alastair Grant)
Arhiv - Stanica podzemne željeznice u Londonu (Foto: AP/Alastair Grant)

Velika Britanija je u nedjelju podigla nivo upozorenja na Covid sa trećeg na četvrti (od maksimalnih pet) zbog brzog širenja omicron soja, a po preporuci glavnih zdravstvenih zvaničnika.

"Rani dokazi pokazuju da se omicron širi mnogo brže od delte i da je zaštita koju vakcina pruža protiv simptomatičnih slučajeva bolesti od omicrona smanjena. Podaci o ozbiljnosti će biti jasniji narednih nedjelja, ali već ima hospitalizacija zbog omicrona i vjerovatno će brzo rasti", naveli su u saopštenju glavni zdravstveni zvaničnici Engleske, Škotske, Velsa i Sjeverne Irske.

Odluka o podizanju nivoa upozorenja na četvrti, na kojem je Britanija posljednji put bila u maju, odražava stav zdravstvenih vlasti da je stopa prenošenja visoka.

Najviši, peti nivo upozorenja, značio bi da postoji opasnost od preopterećenja zdravstvenih službi.

U međuvremenu, Izrael je u nedjelju saopštio da će zbog širenja omicrona dodati Britaniju i Dansku na svoju "crvenu" listu zemalja u koje Izraelci neće smjeti da putuju.

Ograničenja na putovanje u te dvije zemlje stupiće na snagu u srijedu, saopštio je na konferenciji za novinare visoki izraelski zvaničnik.

Izrael je već zabranio ulazak stranaca u zemlju da bi suzbio širenje zaraze Covidom i uveo obaveznu samoizolaciju od 3 do 7 dana za Izraelce koji se vraćaju iz inostranstva.

Od otkrića omikrona, na "crvenom" spisku Izraela našlo se oko 50 zemalja, uglavnom afičkih.

U Izraelu je potvrđeno 55 slučajeva zaraze omicronom, zbog čega vlasti pokušavaju da ubrzaju program imunizacije dok istovremeno razmatraju strožije sprovođenje uredbe za nošenje maski.

XS
SM
MD
LG