Linkovi

Britanija podigla nivo unutrašnje prijetnje za Sjevernu Irsku


Automobil na granici između Sjeverne Irske i Irske, u Carrickcarnanu, Irska, 19. maja 2022.
Automobil na granici između Sjeverne Irske i Irske, u Carrickcarnanu, Irska, 19. maja 2022.

Britanska obavještajna agencija MI5 povećala je nivo prijetnje domaćeg terorizma u Sjevernoj Irskoj na "ozbiljnu" - što znači da je napad vrlo vjerovatan, saopštila je Velika Britanija u utorak.

Chris Heaton-Harris, britanski ministar za pokrajinu, rekao je u pisanoj ministarskoj izjavi da je nivo povećan sa "značajnog" nakon nedavnog napada na policajce.

Policajac koji nije bio na dužnosti teško je povrijeđen u napadu oružjem prošlog mjeseca, u incidentu koji su osudile vlade u Dablinu i Londonu.

„Javnost treba da ostane na oprezu, ali ne treba da bude uznemirena i da nastavi da izvještava policijsku službu Severne Irske o svim svojim zabrinutostima“, rekao je on.

Promjena dolazi otprilike godinu dana nakon što je Britanija snizila nivo prijetnje za pokrajinu na "značajan" prvi put u više od jedne decenije.

To također dolazi uoči 25. godišnjice mirovnog sporazuma na Veliki petak sljedećeg mjeseca koji je u velikoj mjeri okončao "nevolje", tri decenije nasilja koje je pogađalo Sjevernu Irsku od kasnih 1960-ih.

Ranije ovog mjeseca američki predsjednik Joe Biden rekao je da je prihvatio poziv britanskog premijera Rishija Sunaka da posjeti Sjevernu Irsku, a Bill i Hilary Clinton bi trebali prisustvovati događajima vezanim za godišnjicu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG