Linkovi

Britanija ograničava useljavanje iz zemalja koje nisu u EU


Britanija ograničava useljavanje iz zemalja koje nisu u EU
Britanija ograničava useljavanje iz zemalja koje nisu u EU

Do sada je u Britaniju stizalo oko 176 tisuća useljenika godišnje. Premijer David Cameron kaže da bi se ograničenje moglo ublažiti u slučaju deficitarnih profesija

Britanija privlači ljude sa svih strana svijeta. Useljenici su uvelike zaslužni za rast njezina stanovništva. Međutim, nova konzervativna vlada najavila je da će ograničiti useljavanje iz država koje nisu u Europskoj uniji.

U jednom mjestu na sjeveru Engleske, policija ispituje useljenički bračni par, muškarca iz Afganistana i ženu iz Slovačke. 'Trebali su se vjenčati jutros u pola jedanaest. Morali smo im prekinuti svadbu' – kaže nam policajac. Istražitelji smatraju da je brak trebao biti lažan, samo kako bi mladoženja mogao ostati u Britaniji. Policija odnedavno vodi pravu kampanju protiv ovog fenomena. Jedan je svećenik na jugu Engleske već i osuđen, zbog toga što je sudjelovao u čak 360 takvih vjenčanja.

"Obično je riječ o državljaninu neke zapadnoafričke zemlje koji se ženi za osobu koja potječe iz neke od članica Unije. Stupanjem u brak oni tako dobivaju mnoga prava," kaže pastor Sam Bullimore, dodajući da se radi o pravoj industriji lažnih vjenčanja, gdje 'organizatori' zarađuju više od deset tisuća dolara po svakom od tako ugovorenih brakova. On je nedavno o tome obavijestio policiju, jer je sumnjao da su mnogi brakovi 'izrežirani' kako bi se nasamarile imigracijske vlasti.

Njegov kolega Tim Codling kaže da su crkve pogodna mjesta za ovaj biznis: "Anglikanska crkva ne provjerava buduće supružnike toliko koliko bi to činile državne vlasti, prije vjenčanja."

Nova britanska vlada ograničila je da svake godine u Britaniju smije ući nešto više od 24 tisuće useljenika iz država koje nisu članice Europske unije. Ovu je mjeru kritizirala skupina Britanska poslovna zajednica koja upozorava da se nacija možda tako odriče velikog broja talentiranih postdiplomaca iz stranih zemalja.

Međutim, Alp Mehmet iz organizacije Migration Watch smatra da je trebalo uvesti ograničenja, jer je useljavanje u ovom trenutku – izvan kontrole: "Želimo da broj imigranata bude prikladan situaciji u kojoj je zemlja. Naime, oni se moraju integrirati u društvo. Sada imamo situaciju da ih je toliko mnogo da se ne mogu apsorbirati i funkcioniraju kao izolirane grupe u društvu."

Do sada je u Britaniju stizalo oko 176 tisuća useljenika godišnje. Premijer David Cameron je rekao da bi se ograničenje moglo ublažiti, u slučaju profesija koje su u Britaniji deficitarne.

XS
SM
MD
LG