Linkovi

Identifikovan novi oblik koronavirusa u Britaniji


Pedestrians walk past an BTier 2 Coronavirus information displayed on an electronic advertising board at a bus stop in central London on December 14, 2020.
Pedestrians walk past an BTier 2 Coronavirus information displayed on an electronic advertising board at a bus stop in central London on December 14, 2020.

Britanski ministar Matt Hancock saopštio je u ponedjeljak da je novi oblik virusa koji izaziva COVID-19 identifikovana u južnoj Britaniji, što bi moglo da objasni zašto je nivo infekcija u tom dijelu zemlje porastao brže nego u drugim dijelovima.

Obraćajući se parlamentu, Hancock je rekao da je novi oblik identifikovan u više od hiljadu slučajeva, uglavnom na jugu zemlje ali ukupno u oko 60 različitih područja. Rekao je da su slični oblici otkriveni i u drugim zemljama i da je britanska vlada o tome obavijestila Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Ministar zdravlja brzo je naglasio da nema nikakvih naznaka da je nova varijanta virusa zaraznija ili da je otporna na vakcinu koju su razvili Pfizer i BioNTech i koja se sada distribuira u Britaniji. Međutim, rekao je da je to dodatni razlog da ljudi ostanu oprezni i prate smjernice zaštite od COVID-19 kako bi spriječili širenje virusa.

Hancock je vijest o novoj varijanti virusa saopštio dok je predstavljao nove restrkcije koje se uvode u Londonu i neposrednoj okolini, pošto je u glavnom gradu Britanije došlo do "eksponencijalnog rasta novih infekcija."

Rekao je da London prelazi na "treći nivo koji označava veoma visoku uzbunu". Prema restrikcijama, građani će moći samo da se viđaju sa prijateljima i rođacima sa kojima ne žive u istom domaćinstvu ako se sastaju napolju, na javnim mjestima, i u grupama od šest ili manje ljudi.

Hancock je dodao da će restorani i druge uslužne djelatnosti moći da budu otvoreni samo za služenje hrane "za ponijeti" i isporuke, a građanima se savjetuje da izbjegavaju nepotrebna putovanja van dijela grada u kome žive.

XS
SM
MD
LG