Linkovi

Britanski državljanin uhapšen u Njemačkoj zbog sumnje da je špijunirao za Rusiju


Britanska ambasada u Berlinu
Britanska ambasada u Berlinu

Nemačke vlasti saopštile su da su privele britanskog državljanina osumnjičenog da je špijunirao za Rusiju dok je radio u britanskoj ambasadi u Berlinu.

Muškarac, identifikovan kao David S., uhapšen je 10. augusta u gradu Potsdamu, u blizini Berlina, navodi se u saopštenju njemačkog Saveznog tužilaštva.

U njemu se navodi da je osumnjičeni angažovan kao član lokalnog osoblja u ambasadi.

Britanska policija potvrdila je hapšenje 57-godišnjeg britanskog državljanina u Njemačkoj zbog sumnje da je počinio krivična djela koja se odnose na "aktivnosti obavještajnih agenata".

Ruske vlasti se još nisu javno oglasile.

Prema njemačkom saopštenju, osumnjičeni je navodno sarađivao sa ruskim obavještajnim službama od novembra 2020. godine i najmanje jednom je agentima predao dokumenta u vezi sa njegovim poslom u zamjenu za finansijsku nadoknadu.

Hapšenje je rezultat zajedničke istrage njemačkih i britanskih vlasti.

Sud će odlučiti o istražnom pritvoru osumnjičenom.

Moskva se sučava sa velikim brojem zapadnih prijestolnica nakon nekoliko značajnih incidenata posljednjih godina, uključujući niz špijunskih skandala, koji su rezultirali diplomatskim protjerivanjem.

Ranije u junu, njemačke vlasti uhapsile su ruskog državljanina optuženog za slanje osjetljivih informacija sa njemačkog univerziteta u Moskvu u zamjenu za gotovinu.

A njemački tužioci su u februaru podigli optužnicu za špijunažu protiv Nijemca osumnjičenog za predaju tlocrta zgrade parlamenta u Berlinu ruskim obavještajnim službama.

XS
SM
MD
LG