Linkovi

Britanija: Nema planova za dalje napade na Siriju


Britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson gostuje na BBC-u u Londonu, 15. april 2018. (Jeff Overs/BBC handout via Reuters)
Britanski ministar spoljnih poslova Boris Johnson gostuje na BBC-u u Londonu, 15. april 2018. (Jeff Overs/BBC handout via Reuters)

Britanski šef diplomatije Boris Jonhnson je saopštio da nema planova za dodatne napade na Siriju, ali da će Velika Britanija i saveznici razmotriti buduće akcije ukoliko sirijski lider Bashar al Assad u budućnosti napadne svoj narod hemijskim oružjem.

“Trenutno nema prijedloga za dalje napade jer, hvala nebesima, Assadov režim nije bio toliko blesav da ponovo izvrši napad hemijskim oružjem”, rekao je britanski ministar spoljnih poslova BBC-u.

Sjedinjene Države, Francuska i Britanija izvršile su napad u subotu rano ujutru, ispalivši 105 projektila na objekte u Siriji u kojima se nalazi hemijsko oružje – jedno u prijestolnici Damasku, i dva u blizini Homsa, kod granice sa sjevernim Libanom.

Američki vojni zvaničnici su rekli da prve procjene pokazuju da je svaki projektil pogodio cilj i da su objekti potpuno uništeni, a da civilnih žrtava nema.

Vojna akcija je pokrenuta kao odgovor na nedavni napad u Dumi u kojem je poginulo više od 40 ljudi, dok su stotine oboljele. Amerika i njeni saveznici su optužili Assadove snage da su koristili hemijsko oružje. Sirija i Rusija odbacuju te tvrdnje.

Pentagon je međutim rekao da je uvjeren da je u napadu korišten hlor i da se još uvijek razmatraju dokazi koji ukazuju na prisustvo sarina. U subotu kasno uveče, međutim, visoki zvaničnici su su rekli da su dokazi “nesporni”.

Sirijsko ministarstvo spoljnih poslova je u subotu osudilo “brutalnu američko-britansko-francusku agresiju koja je flagrantno kršenje međunarodnog prava”.

Rusija je ocjenila vojnu akciju predvođenu Sjedinjenim Državama kao neuspjelu, rekavši da je protivvazdušna odbrana Sirije presrela većinu projektila.

Predsjednik SAD Donald Trump je zajedničku vojnu akciju nazvao “savršeno izvedenim napadom”. On se u subotu na Twitteru zahvalio Francuskoj i Velikoj Britaniji za njihovu “mudrost i moć njihovih vojski”.

“Nismo mogli da dobijemo bolje rezultate. Misija je završena”, napisao je američki predsjednik.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG