Linkovi

Šef britanskih špijuna poziva Ruse na saradnju


Richard Moore, šef britanske tajne obavještajne službe, govori na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, 30. novembra 2021.
Richard Moore, šef britanske tajne obavještajne službe, govori na Međunarodnom institutu za strateške studije u Londonu, 30. novembra 2021.

Šef britanske špijunske službe MI6 pozvao je u srijedu Ruse koji se protive ratu u Ukrajini da se "pridruže" njegovoj obavještajnoj službi i prekinu krvoproliće.

U svom drugom govoru od dolaska na poziciju šefa Tajne obavještajne službe 2020. godine, Richard Moore je izrazio uvjerenje da su vrlo male šanse da Rusija povrati prednost u Ukrajini.

Tokom govora, održanog u britanskoj ambasadi u Pragu, on je uporedio trenutnu situaciju u Ukrajini sa Praškim proljećem 1968. godine, kada je Sovjetski Savez preokrenuo liberalne reforme.

"Dok nam pokazuju korupciju, sukobe i bezosjećajnu nesposobnost svojih vođa - najružniju sliku čovječanstva - mnogi Rusi se bore sa istim dilemama kao i njihovi prethodnici 1968. godine", rekao je Moore.

Pozivam ih da urade ono što su drugi radili u proteklih 18 mjeseci i pridruže nam se. Naša vrata su uvijek otvorena. Njihove tajne će biti sigurne kod nas i zajedno ćemo raditi na tome da prekinemo krvoproliće", poručio je.

Odluku Irana da Rusiju snabdije dronovima je opisao kao "nesavjesnu" i rekao da je ta odluka izazvala unutrašnje sukobe na najvišem nivou režima u Teheranu.

Moore je upozorio i da se Kina i Rusija utrkuju u ovladavanju tehnologijama vještačke inteligencije.

Ocijenio je da ova tehnologija pomaže obavještajnim agencijama, ali ne može zamijeniti agente koji otkrivaju tajne, što je rekao da tehnologija ne može učiniti.

"Posebne karakteristike agenata koji su na pravim mjestima postat će i važnije", rekao je.

XS
SM
MD
LG