Linkovi

Trovanje ruskog špijuna naišlo na osudu Britaniji, Francuske, Njemačke i Amerike


Istaga u Salisburyju u Engleskoj
Istaga u Salisburyju u Engleskoj

Lideri Britanije, Francuske, Njemačke i SAD zajednički su osudili trovanje bivšeg ruskog špijuna na britanskom tlu za koje je okrivljena Moskva i nazvali taj čin „prvom ofanzivnom upotrebom nervnog agensa u Evropi poslije Drugog svjetskog rata“.

U zajedničkom saopštenju premijerke Therese May predsjednika Emmanuela Macrona, kancelarke Angele Merkel i predsjednika Donalda Trumpa navodi se da pored ruske umiješanosti u napad nije bilo drugog uvjerljivog objašnjenja.

“Pozivamo Rusiju da se pozabavi svim pitanjima koja se odnose na napad”, rekli su lideri.

Rusija je negirala bilo kakvo učešće u napadu.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergey Lavrov rekao je da će Moskva pružiti adekvatan odgovor i uskoro protjerati britanske diplomate. Lavrov je potez britanske premijerke nazvao “neotesanim”, usmjerenim na skretanje pažnje sa teških pregovora o napuštanju EU.

Britanska premijerka May najavila je niz represalija protiv Rusije, uključujući i protjerivanje 23 ruskih diplomata, što se smatra najvećim protjerivanjem od Hladnog rata 1971. godine.

U saopštenju Bijele kuće navodi se da je Amerika solidarna sa svojim najbližim saveznikom, Ujedinjenim kraljevstvom i dijeli isti stav da je Rusija odgovorna za bezobzirni napad nervnim agensom na bitanskog državljanina i njegovu kćerku, dodajući da podržava odluku Britanije da protjera ruske diplomate kao pravedan odgovor.

Bivši špijun Sergej Skripal i njegova kćerka, Julia, pronađeni su u besvjesnom stanju na klupi u parku u engleskom gradu Salisburyju, nakon čega su odvezeni u bolnicu, gdje se i dalje nalaze u kritičnom stanju.

Nekoliko drugih osoba, uključujući i policajce takođe se razboljelo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG