Linkovi

Britanija: Hiljade posjetilaca na heavy metal festivalu


Trodnevni festival koji se održava u centralnoj Engleskoj, jedan je u nizu takozvanih probnih događaja da bi se utvrdilo mogu li se nastaviti masovna okupljanja građana bez rizika za ponovno razbuktavanje pandemije. (Foto: AP/Joe Giddens)
Trodnevni festival koji se održava u centralnoj Engleskoj, jedan je u nizu takozvanih probnih događaja da bi se utvrdilo mogu li se nastaviti masovna okupljanja građana bez rizika za ponovno razbuktavanje pandemije. (Foto: AP/Joe Giddens)

Ljubitelji heavy metal muzike okupili su se u Velikoj Britaniji na prvom festivalu organizovanom u toj zemlji od početka globalne pandemije koroanvirusa.

Oko 10.000 ljudi, što iznosi desetinu posjetilaca Download Festival u parku Donington u redovnim okolnostima, prati nastupe bendova Frenk Carter & The Rattlesnakes, Enter Shikari i Bullet for My Valentine, izvjestila je agencija Associated Press.

Trodnevni festival koji se održava u centralnoj Engleskoj, jedan je u nizu takozvanih probnih događaja da bi se utvrdilo mogu li se nastaviti masovna okupljanja građana bez rizika za ponovno razbuktavanje pandemije.

Svi učesnici festivala testirali su se na Covid-19 prije tog događaja i nisu u obavezi da nose maske ili poštuju pravila fizičkog distanciranja.

Andy Copping​, promoter festivala, rekao je da je taj muzički događaj obilježila euforija uprkos kišnim vremenskim uslovima.

Alexander Milas​, jedan od posjetilaca, uvjeren je da kiša i blato ne mogu pokvariti tu manifestaciju.

"Na neki način to stvari čini još boljim. Nevjerovatno je kako ovakve stvari zbližavaju ljude. U društvu ste brojnih istomišljenika - divnih ljudi. Sve je savršeno i odlično ćemo se provesti", kaže ovaj česti posjetilac muzičkih festivala.

Od posljedica Covid-19 u Britaniji preminulo je skoro 128.000 ljudi što je najviše u Evropi. Tamošnja vlada odložila je ublažavanje ili ukidanje mjera za suzbijanje pandemije što je prvobitno bilo zakazano za 21. juni – zbog porasta broja slučajeva novooboljelih.

Cilj zdravstvenih radnika je da svi građani stariji od 18 godina prime prvu dozu vakcine do 19. jula, kao i da stariji od 50 godina budu potpuno vakcinisani.

Inače, polufinale Evropskog prvenstva u fudbalu, takmičenja koje se trenutno igra u jedanaest zemalja domaćina, igraće se na stadionu Wembley u Londonu pred 40.000 navijača – što predstavlja polovinu kapaciteta tog sportskog objekta.

Također, planira se odobravanje prisustva 15.000 navijača za praćenje finala u obje konkurencije na teniskom turniru Wimbledon 10. i 11. jula.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG