Linkovi

Britanija domaćin Eurovizije 2023. u ime Ukrajine


Okrestar Kaluš - pobjednici takmičenja za pesmu Eurovizije 2022. na konferenciji za novinare u Lavovu, 17. maja 2022. (Foto: Reuters/Pavlo Palamarchuk)
Okrestar Kaluš - pobjednici takmičenja za pesmu Eurovizije 2022. na konferenciji za novinare u Lavovu, 17. maja 2022. (Foto: Reuters/Pavlo Palamarchuk)

Britanija će naredne godine biti domaćin takmičenja za pjesmu Eurovizije u ime pobjednika Ukrajine, zbog sukoba koji još traje, saopštili su organizatori takmičenja u ponedjeljak.

Dok tradicija duga decenijama nalaže da pobjednik takmičenja bude domaćin naredne godine, Evropska radiodifuzna unija(EBU) saopštila je da je iz bezbjednosnih razloga Britanija, koja je osvojila drugo mjesto, pozvana da bude domaćin 2023.

BBC će sada organizovati događaj čiji TV prenos obično privuče skoro 200 miliona gledalaca. Pjesma Eurovizije je posljednji put održana u Britaniji 1998. Ukrajina će se automatski kvalifikovati za finale takmičenja, saopštila je EBU.

"Veoma nam je žao što naše kolege i prijatelji u Ukrajini neće moći da budu domaćini Pjesme Eurovizije 2023", saopštio je generalni direktor BBC-ja Tim Davie.

"BBC je riješen da događaj, pored toga što ćemo istaći raznovrsnost i kreativnost britanske muzike, bude i vjeran odraz ukrajinske kulture", dodao je.

Britanski premijer Boris Johnson prošlog mjeseca je izjavio da vjeruje da Ukrajina može i da će biti domaćin takmičenja 2023.

Johnson je na Twitteru saopštio da se prošle nedjelje dogovorio sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim da, "bez obzira gdje se održi Pjesma Eurovizije 2023. godine, manifestacija mora da slavi ukrajinsku državu i narod".

"Pošto smo mi sada domaćini, Britanija će direktno ispuniti to obećanje - i organizovati fantastično takmičenje u ime naših ukrajinskih prijatelja", izjavio je Johnson.

Britanska pjesma je u maju osvojila drugo mjesto na takmičenju održanom u Italiji, poslije ukrajinskog Kaluš orkestra koji je zahvaljujući velikoj podršci evropske javnosti odnio pobedu 2022. BBC je saopštio da će sada početi proces izbora grada - domaćina Pjesme Eurovizije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG