Linkovi

Britanija će ponuditi vakcinaciju djece starosti od 12 do 15 godina


Ministri će odlučiti o vakcinaciji djece starosti od 12 do 15 godina.
Ministri će odlučiti o vakcinaciji djece starosti od 12 do 15 godina.

Britanski glavni medicinski zvaničnik (CMO), profesor Chris Whitty, preporučio je u ponedjeljak da se djeci u dobi od 12 do 15 godina da vakcina protiv Covida rekavši da će to donijeti koristi od smanjenja poremećaja u obrazovanju.

Prije više od nedjelju dana, Britanski zajednički komitet za vakcinaciju i imunizaciju, panel koji savjetuje britanska zdravstvena odjeljenja o politici imunizacije, izdao je saopštenje u kojem se kaže da je "margina koristi" za vakcinaciju djece tog uzrasta premala da bi preporučili vladi da uradi tako.

Ali u ponedjeljak, Whitty je, zajedno sa kolegama iz Škotske, Velsa i Sjeverne Irske, rekao novinarima da svojim ministrima zdravlja preporučuje da se starosnoj grupi da jedna doza vakcine Pfizer-BioNTech. Oni tek treba da odluče da li će učenicima dati drugu dozu.

Profesor Whitty je naglasio da bi vakcinacija trebalo da bude "ponuđena", a ne obavezna, dodajući: "Ne mislimo da je ovo lijek. Ovo nije 'srebrni metak'... ali mislimo da je to važno i potencijalno korisno dodatno oružje koje pomaže u smanjenju uticaja na javno zdravlje do kojih dolazi zbog poremećaja u obrazovanju".

Profesor je rekao da su iz CMO podijelili svoje preporuke sa svojim ministrima, a sada je na ministrima da odluče kako će odgovoriti.

Sjedinjene Države, Izrael i neke evropske zemlje uvele su vakcine za djecu, vršeći pritisak na britansku vladu da to slijedi.

Britanija je ima više od 134.000 smrtnih slučajeva od Covid, a brzi početak uvođenja imunizacije se usporio, pri čemu je 81 posto starijih od 16 godina primilo dvije doze vakcine.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG