Linkovi

Rekordan broj Britanaca sada misli da je Brexit bio loš izbor


ARHIVA - Zastave Evropske unije i Velike Britanije tokom protesta ispred britanskog palramenta, u Londonu, 19. oktobra 2022.
ARHIVA - Zastave Evropske unije i Velike Britanije tokom protesta ispred britanskog palramenta, u Londonu, 19. oktobra 2022.

Procenat Britanaca koji smatraju da je Brexit bio greška dostigao je novi rekord ovog mjeseca, pokazalo je istraživanje anketara YouGov u utorak.

Sa malo ekonomskih koristi koje se mogu pokazati poslije glasanja za izlazak iz Evropske unije u junu 2016. godine, 57 odsto Britanaca je reklo da je odluka da napuste Evropsku uniju 2016. godine bila pogrešna, u poređenju sa 32 odsto koji misle da je bila ispravna.

Više od polovine - 55 odsto - reklo je da bi glasalo za ostanak u EU, naspram 31 odsto koliko je reklo da treba ostati izvan nje, ako referendum bude ponovo održan.

Premijer Riši Sunak rekao je u maju da Brexit donosi prednosti, navodeći svoju vodeću politiku slobodnih luka i smanjenja PDV-a za šta je rekao da će učiniti da pivo i higijenski proizvodi pojeftine.

Ekonomisti kažu da slobodne luke - specijalne zone koje imaju poreske i carinske olakšice i pojednostavljene trgovinske propise - vjerovatno neće podstaći britansku ekonomiju, ali da mogu da imaju ograničenu vrijednost kao sredstvo za regionalni razvoj.

Britanske poslovne investicije jedva da su porasle od sredine 2016. godine, za razliku od drugih naprednih ekonomija.

Dok ekonomisti koji podržavaju Brexit ukazuju na činjenicu da je kapital snažno rastao u godinama koje su prethodile 2016. i da je kasnije morao da uspori, poslovne ankete ukazuju upravo na Brexit kao jedan od uzroka stagnacije.

Istraživanje YouGov na više od 2.000 Britanaca pokazalo je da 63 odsto njih sada Brexit smatra više neuspjehom nego uspjehom, u poređenju sa 12 odsto onih koji ga vide kao više uspjeh. Još 18 odsto ispitanika je reklo da nije ni jedno ni drugo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG