Linkovi

Britanski zakonodavci gnjevno reagovali na Trumpovo retvitovanje anti-mulimanskih video snimaka


Predsjednik Donald Trump naišao na žestoke kritike u Britaniji

Britanski zakonodavci su srijedu reagovali na retvitovanje predsjednika Donalda Trumpa nekoliko anti-muslimanskih video snimaka, koje je prvobitno tvitovala liderka britanske krajnje desničarske grupe, koja je osuđena pod optužbama za govor mržnje.

Nekoliko zakonodavaca je apelovalo na premijerku Theresu May da otkaže planiranu “radnu posjetu” predsjednika Trumpa zakazanu za narednu nedelju.

“On nije naš saveznik niti prijatelj”, rekao je zakonodavac Laburističke stranke David Lammy dodavši da američki predsjednik nije dobrodošao u Britaniji.

Predstavnik premijerke May je rekao da je Trump “pogriješio” kada je retvitovao te video snimke.

“Britanski narod velikom većinom odbacuje retoriku predrasuda koju koristi krajnja desnica, što je anti-teza vrijednosti koje ova zemlja predstavlja – odnosno pristojnosti, tolerantnosti i poštovanja. Pogrešno je da predsjednik Trump to uradi”, rekao je on.

Čak i uobičajeno pro-Trumpovi britanski političari su kritikovali američkog predsjednika zbog toga što je podijelio tri Twitter poruke Jaydae Fransen, zamjenice lidera kranje desničarske, anti-imigrantske grupe “Prvo Britanija” koja poziva na povratak “tradicionalnih britanskih vrijednosti” i okončanje “islamizacije”.

Jayda Fransen
Jayda Fransen

Na prvom nepotvrđenom snimku se tvrdi da je prikazan muslimanski migrant koji prebija jednog holandskog dječaka na štakama.

Nekoliko momenata kasnije predsjednik Trump je retvitovao drugi video, koji je takođe inicijalno postavila Fransen u kojem se tvrdi da prikazuje “muslimana” koji uništava statuu Djevice Marije.

Treći je nosio poruku: “Islamistička svetinja gurnula tinejdžera sa krova i pretukla ga na smrt.”

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG