Linkovi

"Bright Morning Star," album sastava The Wailin' Jennys o ljubavi i gubitku


The Wailin' Jennys: Nicky Mehta, Ruth Moody and Heather Masse
The Wailin' Jennys: Nicky Mehta, Ruth Moody and Heather Masse

Na albumu, koji je njihov prvi od 2009. godine, nalazi se 12 originalnih pjesama. Dva tjedna nakon izdavanja, album se našao na vrhu Billboard bluegrass ljestvice

Neke glazbene grupe nastanu nakon mjeseci audicija, pokušavajući pronaći pravi spoj tekstopisca s dobrim pjevačem i gitaristom. Drugi su pak, sretne slučajnosti. Jedan od takvih je i “The Wailin' Jennys.” Članice sastava počele su održavanjem onog što je trebao biti samo jedan nastup u Winnipegu, u Kanadi. Nakon četiri izdana albuma, još su uvijek zajedno.

Naslovna skladba jedina je koja nije originalna na novom albumu The Wailin' Jennys. Radi se, naime, o tradicionalnoj pjesmi pod naslovom “Bright Morning Star,” koju izvode sva tri člana sastava u a cappella stilu, što znači bez instrumentalne pratnje.

Njihovo ime dolazi od pokojne zvijezde countryija, Waylona Jenningsa, no The Wailin' Jennys ozbiljne su kad je u pitanju stvaranje dobre glazbe. Njihov prvi album iz 2004, “40 days,” donio im je nagradu Juno, kanadski ekvivalent Grammyija, a popularne su i u Sjedinjenim Državama.

Na albumu “Bright Morning Star,” koji je njihov prvi album od 2009. godine, nalazi se 12 originalnih pjesama. U međuvremenu, ovaj je sastav postao popularan na roots glazbenoj sceni, a njihov novi album našao se na vrhu Billboard bluegrass ljestvice dva tjedna nakon izdavanja.

Album je načinjen oko trodjelne harmonije članica sastava The Wailin' Jennys. Ako ovaj album ima temu, onda je to ljubav i gubitak. Glavna vokalistica na prvoj pjesmi s ovog albuma je Nicky Mehta.

Nicky Mehtu se opisuje kao dobro obučenu plesačicu, odgojenu na klasičnoj glazbi. Ona je napisala skladbu “Sing Low, Sail High,” te ju je i otpjevala. 2002 godine, Nicky je stvorila The Wailin' Jennys, zajedno s Ruth Moody, klasično obrazovanom pijanisticom i vokalisticom, koja je kasnije postala folk glazbenica. Ruth je napisala, a također pjeva i vodeći vokal, u četiri pjesme s ovog albuma, uključujući “Asleep At Least.”

Treća članica je Heather Masse, inače jedina Amerikanka u ovom sastavu, koja im se priključila 2007. godine, donoseći sa sobom iskustvo jazz glazbe. Kao i druge dvije članice, Heather je također tekstopisac, a ovom je albumu pridonjela četiri naslova, uključujući i “Cherry Blossom Love.”

XS
SM
MD
LG