Linkovi

BRICS primio šest novih članica u pokušaju da preoblikuje svjetski poredak


Predsednici Kine Xi Jinping i Južne Afrike Cyril Ramaphosa prisustvuju okruglom stolu lidera Kine i Afrike posljednjeg dana Samita BRICS-a, u Johanesburgu, Južna Afrika, 24. avgusta 2023.
Predsednici Kine Xi Jinping i Južne Afrike Cyril Ramaphosa prisustvuju okruglom stolu lidera Kine i Afrike posljednjeg dana Samita BRICS-a, u Johanesburgu, Južna Afrika, 24. avgusta 2023.

Blok zemalja u razvoju, BRICS, dogovorio se u četvrtak da primi Saudijsku Arabiju, Iran, Etiopiju, Egipat, Argentinu i Ujedinjene Arapske Emirate, što je potez čiji je cilj da se ubrza pokušaj rekonstrukcije svjetskog poretka, za koji članice bloka vjeruju da je zastario.

Odlučujući u korist proširenja bloka, prvog u 13 godina, lideri BRICS-a ostavili su otvorena vrata budućem proširenju, pošto su desetine drugih zemalja izrazile interesovanje da se pridruže grupi za koju se nadaju da može da izjednači globalne uslove.

Ovo proširenje daje novu ekonomsku težinu BRICS-u, čije su dosadašnje članice Kina - druga po veličini svjetska ekonomija - kao i Brazil, Rusija, Indija i Južna Afrika. Također bi moglo da pojača ambiciju tog bloka da postane lider "globalnog juga".

Ali dugotrajne tenzije bi mogle da nastave da tinjaju između članica koje žele da oblikuju grupaciju tako da bude protivteža Zapadu — posebno Kine, Rusije i sada Irana — i onih koje nastavljaju da neguju bliske veze sa Sjedinjenim Državama i Evropom.

"Ovo proširenje članstva je historijsko", rekao je kineski predsjednik Xi Jinping, najodlučniji zagovornik proširenja bloka. "To pokazuje odlučnost zemalja BRICS-a za jedinstvo i saradnju sa širim zemljama u razvoju".

Šest novih zemalja kandidata će zvanično postati članice 1. januara 2024. godine, rekao je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa čijajući imena država tokom trodnevnog samita lidera čiji je domaćin u Johanesburgu.

"BRICS je krenuo u novo poglavlje u svom nastojanju da izgradi svijet koji je fer, svijet koji je pravedan, svijet koji je također inkluzivan i prosperitetan", rekao je Ramaphosa."Imamo konsenzus o prvoj fazi ovog procesa proširenja i druge faze će uslijediti."

Zemlje koje su pozvane da se pridruže odražavaju želje pojedinih članica BRICS-a da dovedu saveznike u klub.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula da Silva glasno je lobirao za uključivanje susjedne Argentine, dok Egipat ima bliske komercijalne veze sa Rusijom i Indijom.

Ulazak naftnih sila Saudijske Arabije i UAE naglašava njihovo udaljavanje od orbite Sjedinjenih Država i ambiciju da postanu globalna "teška kategorija".

Rusija i Iran pronašli su zajednički poriv u zajedničkoj borbi protiv sankcija koje predvode SAD i diplomatske izolacije, pri čemu su se njihove ekonomske veze produbile nakon invazije Moskve na Ukrajinu.

"BRICS se ni sa kim ne takmiči", rekao je u četvrtak ruski Vladimir Putin. On prisustvuje samitu virtuelno, zbog međunarodne potjernice za navodne ratne zločine. "Ali također je očigledno da ovaj proces nastajanja novog svjetskog poretka i dalje ima žestoke protivnike".

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi proslavio je poziv upućen njegovoj zemlji da se pridruži BRICS-u napadajući Washington, rekavši na iranskoj televizijskoj mreži Al Alam da proširenje "pokazuje da je jednostrani pristup na putu ka propasti".

Peking je blizak Etiopiji, a uključivanje te zemlje također govori o želji Južne Afrike da pojača svoj glas u globalnim poslovima.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guterres prisustvovao je u četvrtak sastanku u trenutku kada je najavljeno proširenje, što pokazuje sve veći uticaj bloka. On je ponovio dugogodišnje pozive BRICS-a na reforme Savjeta bezbjednosti UN, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke.

"Današnje globalne strukture upravljanja odražavaju jučerašnji svijet", rekao je on. "Da bi multilateralne institucije ostale zaista univerzalne, moraju se reformisati kako bi odražavale današnju moć i ekonomsku realnost".

Zemlje BRICS-a imaju ekonomije koje se uveliko razlikuju po obimu i vlade sa često divergentnim spoljnopolitičkim ciljevima, što je faktor koji otežava model donošenja odluka konsenzusom unutar bloka.

Iako je dom za oko 40 odsto svjetske populacije i četvrtine globalnog bruto domaćeg proizvoda, unutrašnje podjele dugo su kočile ambicije BRICS-a da postane glavni igrač na svjetskoj sceni.

Godinama je kritikovan jer nije ispunio svoje velike ambicije. Želja da prebrode zavisnost od dolara, koju redovno ponavljaju članice bloka, nikada se nije ostvarila. A najkonkretnije dostignuće bloka, Nova razvojna banka, sada se bori suočena sa sankcijama protiv osnivača i akcionara, Rusije.

Čak i dok su lideri BRICS-a ove nedjelje težili proširenju grupe – potez koji je svako od njih javno podržao – pojavile su se podjele oko toga koliko i koliko brzo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG