Linkovi

Nesreća u rudniku Breza, poginuo rudar, četiri povrijeđena


Arhiv - Rudnik Breza
Arhiv - Rudnik Breza

U Rudniku mrkog uglja (RMU) Breza u srednjoj Bosni u četvrtak, 14. januara, došlo je do nesreće prilikom čega su četiri rudara povrijeđena, a jedan je smrtno stradao, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Jasmin Telalović, predsjednik Sindikalne organizacije RMU Breza.

"Na radilištu 103 u jami Kamenica desila se rudarska nesreća, došlo je od obrušavanja krovinskog dijela materijala, tu je bilo pet radnika, nažalost jedan je preminuo, a ostala četiri su povrijeđena“, kazao je Telalović.

Dodao je kako su ostala četiri radnika najprije bila prevezena u Dom zdravlja Breza. Nakon toga su prebačeni u Kantonalnu bolnicu u Zenicu i nisu životno ugroženi.

Podsjećamo, rudari iz Breze i Zenice u srijedu, 13. januara 2021. godine, najavili su štrajk zbog blokiranih računa.

Poreska uprava bosanskohercegovačkog entiteta Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) blokirala je zbog neplaćenih doprinosa račune Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica i Breza.

Oba rudnika pripadaju koncernu Javno poduzeće Elektroprivreda BiH i u procesu su restrukturiranja.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG