Linkovi

Sekretar za Brexit: Sjevernoj Irskoj dati status EU i Britanije


Britanski državni sekretar za izlazak iz Evropske unije, David Davis, govori tokom pres konferencije u sjedištu EU u Briselu, 19. marta 2018.
Britanski državni sekretar za izlazak iz Evropske unije, David Davis, govori tokom pres konferencije u sjedištu EU u Briselu, 19. marta 2018.

Britanski sekretar za Brexit, David Davis, priprema plan za Brexit koji bi dao Sjevernoj Irskoj status pripadnosti i Velikoj Britaniji i Evropskoj uniji, kako bi mogla da nastavi da slobodno trguje sa obje strane, kao i da bude tampon zona kojom bi se eleminisala potreba za graničnim prelazima sa Irskom, piše dnevnik The Sun od četvrtka.

Davis priprema 16 kilometara široku trgovinsku tampon zonu duž granice, koja bi zapravo postojala za lokalne trgovce poput farmera koji proizvode mlijeko, nakon što Britanija napusti blok, piše list.

Plan minitra za Brexit je revizija plana "maksimalne olakšice", kaže se u izvještaju koji se poziva na svoje izvore.

Britanska premijerka Theresa May nije je obećala da će izvesti Veliku Britaniju iz carinske unije EU razmatrajući dvije opcije.

Jedna bi bila "maksimalne olakšice", prema kojima bi Britanija i EU postale kompletno odvojene carinske oblasti, ali bi se trudile da iskoriste tehnologiju kako bi smanjile komplikacije i troškove na granici.

Druga opcija koja se razmatra je "carinsko partnerstvo", prema kojem bi Britanija bliže sarađivala sa EU i prikupljala tarife u svoje ime ne zahtijevajući deklaracije na robi koja prelazi granicu.

Evropska unija ranije je kritikovala May zato što ne uređuje kako će Britanija uspostaviti granicu bez trvenja sa EU i bez podizanja graničnih prelaza za kontrolu dobara između britanske provincije Sjeverna Irska i Republike Irske.

Britanija je najavljivanja ranije ovog mjeseca da bi mogla da bude voljna da produži upotrebu tarifa EU kao potporu, ukoliko bude odlaganja u ratifikaciji sporazuma o Brexitu, kako bi se izbjeglo uspostavljanje čvrste granice između Sjeverne Irske i Irske, dodajući da vlada nije željela da ide na tu opciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG