Linkovi

Reporteri bez granica objavili Index Slobode Medija za 2014. godinu


Reporters Without Borders map


Index Slobode medija za 2014. Godinu koji je izdala grupa Reporteri bez granica, osvjetljava velika opadanja u slobodi medija u mnogobrojnim zemljama svijeta, uključujući Sjedinjene Države, Centralno Afričku Republiku I Guatemalu, kao I boljitke u toj slobodi , dajući primjere za to u Ekvadoru, Boliviji I Južnoj Africi.
Ista trojka kao i u prošlom izvještaju, Finska, Holandija I Norveška, su opet na vrhu liste po slobodi medija, dok su najgori kršitelji slobode medija , tzv. Crne rupe za medije, Turkmenistan, Sjeverna Koreja I Eritreja.

“Indey slobode medija u svijetu je referentno sredstvo koje se zasniva na nekoliko kriterija:

Nivo restrikcije slobode, nivo pluralizma, neovisnost medijam, okolina I samo-cenzura, zakonski okvir slobode medija, transparentnost I infrastruktura,” izjavio je generalni tajnik Grupe Christophe Deloire.

“Index potiče vlade da se sučele sa svojom odgovornošću tako što će obezbijediti civilno društvo objektivnom mjerom slobode, I predočiti medjunarodnim tijelima indicator dobre vladavine , čime treba da se vode odluke tih vlada.

Čelnica istražiteljskog tima Reportera bez Granica, Lucie Morillon kaže: “Ove godine je rejting pojedinih zemalja , uključujući razvijene demokracije , pao usljed preširokog I agresivnog tumačenja koncepta zaštite nacionalne sigurnosti. Index takodjer odslikava negativan utjecaj oružanih sukoba na slobodu informiranja. Najopasnija zemlja za novinare trenutno je Sirija, koja je na 177. mjestu od 180 zemalja.


U Sjedinjenim Državama (46. mjesto, pad od 13 podioka), lov na curenje informacija I zviždače služi kao upozorenje svim onima koji misle zadovoljiti potrebu javnosti za informacijom na bazi prerogativa vodeće sile u svijetu. Britanija ( 33. mjesto, pad od tri podioka) je slijedila primjer Sjedinjenih Država, prvenstveno radi restriktivnog odnosa prema novinama The Guardian.

Balkan se u Indexu naziva I dalje Buretom Baruta za novinare, a najgore su rangirani Makedonija I Crna Gora zbog prijetnji I fizičkih napada na novinare. Veći napredak u slobodi medija (rast od 18 podioka) je doživjela Albanija, iako se nalazi iza BiH. Bosna I Hercegovina se nalazi ove godine na 66. mjestu, što znači da se popela na ljestvici za 3 podioka. Veliki pad doživjela je i Grčka (14 podioka) I nalazi se na 99. mjestu.
Ovogodišnji Index slobode medija Reportera Bez Granica uključuje 180 zemalja.
XS
SM
MD
LG