Linkovi

Preventivne operacije protiv tumora


Preventivne operacije protiv tumora

Jedna nova studija pokazuje da žene koje se podvrgnu preventivnim operacijama smanjuju rizik da obole od tumora dojke i jajnika.

Sandra Cohen nikad nije bolovala od raka dojke ili jajnika, ali je operativno uklonila svoje grudi i jajnike. Odluku da se podvrgne ovim zahvatima donijela je nakon što su joj i majka i baka umrle od iste vrste tumora:

- To je kao da sjediš na tempiranoj bombi i čekaš kad će tumor da se pojavi, i zaista je mentalno opterećenje živjeti s tim iz dana u dan.

Doktori već godinama znaju da preventivna hirurgija smanjuje rizik od tumora jajnika i dojke kod žena koje, poput gospodje Cohen, imaju genetske mutacije BRCA 1 i BRCA 2. Ali, tek je jedna nedavna studija pokazala i to da takva operacija pomaže pacijenticama da žive mnogo duže. Dr. Susan Domchek, sa medicinskog fakulteta univerziteta Pennsylvania, koautor je četvorogodišnje studije koja je obuhvatila 2 i po hiljade žena sa genetskim mutacijama BRCA 1 i BRCA 2:

- Žene koje su odlučile da uklone jajnike imale su smanjen rizik od raka dojke, smanjen rizik od tumora jajnika, i povrh svega, manje su im bile šanse da umru od tumora dojke, tumora jajnika, a popravljen im je i ukupan prosjek preživljavanja.

Ni kod jedne žene koja je imala preventivnu mastektomiju nije se pojavio tumor dojke, a 7 procenata onih koje su odbile tu operaciju – kasnije su dobile dijagnozu te bolesti.

Stepen pojave tumora dojke medju ženama koje su se podvrgle operaciji dojke bio je svega 1 procenat, dok je kod onih koje su odbile operaciju bio 7 procenata.

Studija je pokazala i da je rizik od umiranja dramatično reduciran kod žena koje su se podvrgle operaciji – manji je gotovo 80 procenata kod raka jajnika, i 56 procenata kod raka dojke:

- Naš je zaključak da je odstranjivanje jajnika, posebice, veoma korisno kod žena sa mutacijama BRCA 1 i BRCA2.

Istraživači su zaključili i to da bi žene koje imaju ozbiljnu porodičnu istoriju obolijevanja od tumora jajnika ili dojke trebalo što više ohrabriti da izvrše genetska testiranja. Sandra Cohen je tako testirana i želi da uputi savjet drugim ženama sa sličnom porodičnom istorijom:

- Uradite testove i posavjetujte se sa genetičarem. Upoznajte druge žene koje su prošle kroz sve to. To će vas ojačati i spremiti da poduzmete akciju.

Ova studija je objavljena u Žurnalu Američkog medicinskog društva.

XS
SM
MD
LG