Linkovi

Preventivne operacije protiv tumora


Preventivne operacije protiv tumora
Preventivne operacije protiv tumora

Jedna nova studija pokazuje da žene koje se podvrgnu preventivnim operacijama smanjuju rizik da obole od tumora dojke i jajnika.

Sandra Cohen nikad nije bolovala od raka dojke ili jajnika, ali je operativno uklonila svoje grudi i jajnike. Odluku da se podvrgne ovim zahvatima donijela je nakon što su joj i majka i baka umrle od iste vrste tumora:

- To je kao da sjediš na tempiranoj bombi i čekaš kad će tumor da se pojavi, i zaista je mentalno opterećenje živjeti s tim iz dana u dan.

Doktori već godinama znaju da preventivna hirurgija smanjuje rizik od tumora jajnika i dojke kod žena koje, poput gospodje Cohen, imaju genetske mutacije BRCA 1 i BRCA 2. Ali, tek je jedna nedavna studija pokazala i to da takva operacija pomaže pacijenticama da žive mnogo duže. Dr. Susan Domchek, sa medicinskog fakulteta univerziteta Pennsylvania, koautor je četvorogodišnje studije koja je obuhvatila 2 i po hiljade žena sa genetskim mutacijama BRCA 1 i BRCA 2:

- Žene koje su odlučile da uklone jajnike imale su smanjen rizik od raka dojke, smanjen rizik od tumora jajnika, i povrh svega, manje su im bile šanse da umru od tumora dojke, tumora jajnika, a popravljen im je i ukupan prosjek preživljavanja.

Ni kod jedne žene koja je imala preventivnu mastektomiju nije se pojavio tumor dojke, a 7 procenata onih koje su odbile tu operaciju – kasnije su dobile dijagnozu te bolesti.

Stepen pojave tumora dojke medju ženama koje su se podvrgle operaciji dojke bio je svega 1 procenat, dok je kod onih koje su odbile operaciju bio 7 procenata.

Studija je pokazala i da je rizik od umiranja dramatično reduciran kod žena koje su se podvrgle operaciji – manji je gotovo 80 procenata kod raka jajnika, i 56 procenata kod raka dojke:

- Naš je zaključak da je odstranjivanje jajnika, posebice, veoma korisno kod žena sa mutacijama BRCA 1 i BRCA2.

Istraživači su zaključili i to da bi žene koje imaju ozbiljnu porodičnu istoriju obolijevanja od tumora jajnika ili dojke trebalo što više ohrabriti da izvrše genetska testiranja. Sandra Cohen je tako testirana i želi da uputi savjet drugim ženama sa sličnom porodičnom istorijom:

- Uradite testove i posavjetujte se sa genetičarem. Upoznajte druge žene koje su prošle kroz sve to. To će vas ojačati i spremiti da poduzmete akciju.

Ova studija je objavljena u Žurnalu Američkog medicinskog društva.

XS
SM
MD
LG