Linkovi

Preživjeti rak dojke uz pomoć obitelji i ljubavi za aktivan život


Oktobar - mjesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke je najčešči oblik raka kod žena u svijetu. U posljednjih nekoliko decenija, nove vrste tretmana i rano otkrivanje su poboljšali šanse za preživljavanje.

Ali jedna 86 godišnja stanovnica Marylanda svoj oporavak pripisuje svojoj obitelji i ljubavi za jedan omiljeni sport. Novinarka Glasa Amerike Natalia Leonova nas upoznaje sa Ritom Eisenberg.

Rita Eisenberg je uvijek vodila aktivan i zdrav život. Većinu života se aktivno bavila plivanjem.

„Sve te godine plivanja sam vjerovatno po dužini preplivala cijelu zemlju i nazad”, kaže Rita.

Ali 1980 godine je dobila dijagnozu raka dojke. Tada joj je bilo samo 49 godina, bila je u sretnom braku i majka 3 sina.

Bilo je to kao da se zavjesa ispred mene spustila. Imala sam rak dojke, kako je to bilo moguće? Doktor mi je rekao da imam nekoliko opcija. Rekla sam da ne želim ništa uraditi. A on je rekao: Ne, to nije jedna od opcija, priča Rita.

Ona je imala mastektomiju, a onda se odlučila za tada rijetku rekonstruktivnu operaciju. 2 godine kasnije, rak se vratio. Nakon tretmana radijacijom, rak je nestao. Ona je sada već više od 30 godina bez ikakvog znaka oboljenja od raka. Plivanje ju je, kako kaže, provelo kroz najmračnije trenutke borbe sa bolesti.

„Trebalo je vremena dok nisam ponovo mogla koristiti ruku, nisam je mogla podići. Ali i čak dok sam bila podvrgnuta radijaciji, išla sam da plivam. To mi je pružalo balans u životu. Neki ljudi meditiraju. Ja sam plivala”, kaže Rita.

No tada ju je sin ubijedio da se prijavi za američku olimpijadu za starije osobe , što je Ritinu vježbu uzdiglo na sasvim novi nivo.

„Kada mi je prvi put to predložio, odbila sam. Nisam htjela, ja nisam osoba koja se takmiči. On mi je rekao da ne moram imati takmičarski duh, već samo da se prijavim, plivam i uživam u tome. Pristala sam i odjednom sam dobila takmičarski duh, trenirala sam i tjerala samu sebe”, kaže uz osmijeh Rita.

Ona je u Marylandu osvojila dvije zlatne i jednu srebrenu medalju, i osvojila četvrto mjesto na državnom takmičenju.

„Kada se vratila sa olimpijade za starije sa dva zlata i jednim srebrom, zahvalila mi se što sam je natjerao da to uradi. Rekla je: Ako ništa drugo, to će moju smrtovnicu učiniti barem malo zanimljivijom”, kaže Adam, Ritin sin.

Za sve one koji se bore sa rakom, Rita ima savjet: prihvatite podršku, budite aktivni i držite se dalje od stresa.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG