Linkovi

Manje agresivna operacija isto toliko učinkovita u tretmanu raka dojke


Manje agresivna operacija isto toliko učinkovita u tretmanu raka dojke
Manje agresivna operacija isto toliko učinkovita u tretmanu raka dojke

Istraživači kažu da je kombinacija kemoterapije I radijacije sa jednostavnijom operacijom zaslužna za veliki procenat uspjeha ove manje radikalne procedure. Neki stručnjaci kažu da će ova studija vjerovatno izmijeniti način na kojeg hirurzi liječe ranu fazu raka dojke koji se proširio na limfne žlijezde.

Kada se rak dojke proširi na limfni sistem, hirurzi obično operacijom uklanjaju I veliki broj limfnim žlijezda ispod pazuha, kako bi eliminirali sve ćelije raka. Procedura je učinkovita, ali može izazvati stalne komplikacije. Jedna nova studija sada pokazuje da operativno uklanjanje tolikog broja limfnih žlijezda nema nikakvu prednost. Ti nalazi bi mogli značiti velike promjene u operacijama raka dojke.

Kada se rak dojke proširi na okolne limfne žlijezde, doktori imaju dva izbora, ukloniti glavni tumor I jednu ili dvije najbliže limfne žlijezde. Ili se mogu odlučiti za agresivniji pristup I izvaditi veliki broj limfnih žlijezda. Ovaj agresivniji pristup može otkloniti tumor I preostale kancerogene ćelije, ali komplikacije koje može izazvati često uključuju bol u ramenu ili stalno I bolno oticanje ruke. Doktor Armando Giuliano u institutu za liječenje raka John Wayne u Kaliforniji, je nastojao otkriti da li se rak može eliminirati I sa manje agresivnom operacijom.

Uklanjanje manjeg broja limfnih žlijezda znači I manje bola, manje bolesti. To je procedura nakon koje pacijent isti dan ide kući, kaže doktor Giuliano.

Manje agresivna operacija isto toliko učinkovita u tretmanu raka dojke
Manje agresivna operacija isto toliko učinkovita u tretmanu raka dojke

Agresivnija operacija zahtijeva da pacijent ostane u bolnici jedan ili dva dana, I ona znači I veći bol nakon operacije. Bobbie Saunders je bila sretna kada joj je doktor ponudio manje radikalnu proceduru kada je dobila dijagnozu raka dojke prije osam godina.

Poznavala sam mnogo osoba koje su imale radikalnu operaciju, tako da sam doista bila sretna kada mi je doktor ponudio ovu drugu opciju, kaže ona.

Doktor Giuliano I istraživači u nekoliko najboljih američkih centara za liječenje raka su pratili gotovo 900 pacijenata čiji se rak dojke proširio na samo jednu ili dvije limfne žlijezde. Polovina njih je bila podvrgnuta radikalnijoj operaciji, dok su ostali bili podvrgnuti jednostavnijoj proceduri. Obje grupe su bile podvrgnute radijaciji I kemoterapiji.

Bez obzira koju su operaciju imali, 92% njih je preživjelo 5 godina ili duže. Čak žene koje su imale samo manje agresivnu proceduru su bile isto toliko dobro kao I one koje su imale radikalniju operaciju, kaže doktor Giuliano.

Istraživači kažu da je kombinacija kemoterapije I radijacije sa jednostavnijom operacijom zaslužna za veliki procenat uspjeha ove manje radikalne procedure. Neki stručnjaci kažu da će ova studija vjerovatno izmijeniti način na kojeg hirurzi liječe ranu fazu raka dojke koji se proširio na limfne žlijezde. Ali drugi stručnjaci za rak, I njihovi pacijenti, kažu da žele vidjeti dodatne dokaze prije nego izmijene standardnu praksu.

XS
SM
MD
LG