Linkovi

Breakdance i dalje popularan diljem svijeta


Breakdance i dalje popularan diljem svijeta
Breakdance i dalje popularan diljem svijeta

Taj ples i kultura koja je iz njega izrasla ostavili su utjecaj na cijeli svijet

Plesni stil Breakdance ponikao je u gradu New Yorku prije nekoliko desetaka godina, i još uvijek je popularan na ulicama tog grada. Selah Hennessy osvrće se na utjecaj koji je taj ples i kultura koja je iz njega izrasla ostavila na svijet.

TJ Steele je odrastao u južnom Bronxu, jednom od najsiromašnijh dijelova New Yorka i Sjedinjenih Država, kolijevci plesnog stila breakdance. TJ je počeo plesati kad mu je bilo pet godina. Danas kad mu je 19, on vodi plesnu grupu Breakatronz. Ta se grupa, u kojoj su i dva njegova brata, obično može vidjeti u akciji na nekoj od stanica podzemne željeznice ili na ulicama New Yorka. TJ Steele kaže da ga ples oslobađa stresa, te da bi inače, odrastajući u Bronxu, upao u tko zna kakve probleme: Bilo je teško, dosta je ljudi ubijeno. Da nije bilo plesa i ja bih vjerojatno bio u tim statistikama, ili ubijen, ili u zatvoru, ili u skloništu za beskućnike, ili možda još i nešto gore".

Imani Johnson predaje na sveučilištu New York i stručnjakinja je za breakdancing, poznatog i pod imenom „b-boying.“: "B-boying je naziv za plesnu kulturu povezanu s hip-hopom, koja se razvila početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća, uglavnom u južnom Bronxu, nakon čega se proširila po gradu New Yorku. To je ples koji se razvio iz funk glazbe i rocka iz sedamdestih, kao i s pojavom rap glazbe".

Od svojeg rođenja u New Yorku, taj se ples proširio po cijelom svijetu: "Vidjela sam snimke plesača breakdance-a u Palestini,znam za jednu grupu u Ugandi, ustvari plesne grupe postoje po cijelom svijetu. Također većina uistinu iskusnih plesača koje znam imaju puno prilika za rad i nastavak svoje karijere kao učitelji plesa i kao suci na natjecanjima izvan Sjedinjenih Država".

A u New Yorku plesna grupa Breakatronz i dalje njeguje i razvija breakdance, u gradu gdje je taj plesni stil i rođen.

XS
SM
MD
LG