Linkovi

New York: Break dance i dalje privlači publiku


New York: Break dance i dalje privlači publiku
New York: Break dance i dalje privlači publiku

Kako se break dance širio svijetom, tako su novi plesači dodavali svoje vlastite pokrete ovom plesnom stilu koji se stalno razvija i mijenja.

Break dance je nastao na ulicama New Yorka prije nekoliko decenija, i ta vrsta plesa još uvijek cvjeta na ulicama tog grada. Taj ples i kultura su se proširili diljem svijeta.

TJ Steele privlači mase ljudi u New Yorku sa svojom break dance grupom Breakatronz. On je počeo plesati kada mu je bilo pet godina. I kako kaže, uvijek je volio plesati, jer mu to olakšava poteškoće na koje nailazi u životu.

Slobodni ste i možete biti ono što želite biti. Slobodni ste da se tako izražavate, da izražavate ono što osjećate, a da ne izgovorite ni jednu jedinu riječ. Zaista je zabavno, i olakšava vam stres. Ne osjećate nikakav bol. To je kao droga bez droge, kaže TJ Steele.

On je odrastao u južnom Bronxu, gdje je rođen break dance, i koji je ujedno i jedna od najsiromašnijih četvrti u Sjedinjenim državama. Sada, on i njegova grupa provode svo vrijeme trenirajući ili nastupajući. On kaže da ih je upravo to držalo dalje od nevolja dok su odrastali u Bronxu.

Bilo je teško. Mladi su se tukli, ginuli, ne svaki dan, ali ponekad. Da nije bilo plesa, i ja bih vjerovatno bio jedan od brojki u statistikama, živio u siromašnoj kući, ili u zatvoru, ili bih bio ubijen, kaže TJ Steele.

Imani Johnson radi na univerzitetu New York i stručnjak je za break dancing, također poznat kao b boying.

B boying je plesna kultura koja se veže za hip hop i koja se uveliko raširila početkom sedamdesetih godina, uglavnom u južnom dijelu Bronxa, ali i po cijelom New Yorku. To je ples koji se razvio iz funk muzike i rock muzike iz sedamdesetih, kao i rap muzike, kaže Imani Johnson.

Ona dodaje da je tokom godina ples postao više akrobatski i uzbudljiviji kako se širio svijetom.

Gledala sam snimke plesača break dance u Palestini, zatim ima grupa u Ugandi, postoje grupe širom svijeta, na svakom kontinentu. I većina doista iskusnih plesača koje poznajem imaju izuzetne poslove i mogu imati karijeru učitelja plesa kao i sudija na plesnim takmičenjima i van Sjedinjenih država, kaže Imani Johnson.

Ona dodaje da, kako se break dance širio svijetom, tako su novi plesači dodavali svoje vlastite pokrete ovom plesnom stilu koji se stalno razvija i mijenja.

XS
SM
MD
LG