Linkovi

Brazilski predsjednik objavio plan za zaustavljanje sječe šuma Amazona


Amazonska kišna šuma (R), omeđena iskrčenim zemljištem pripremljenim za sadnju soje, na fotografiji iz zraka snimljenoj nad državom Mato Grosso u zapadnom Brazilu, 4. oktobra 2015.
Amazonska kišna šuma (R), omeđena iskrčenim zemljištem pripremljenim za sadnju soje, na fotografiji iz zraka snimljenoj nad državom Mato Grosso u zapadnom Brazilu, 4. oktobra 2015.

Brazilska vlada objavila je da planira ispuniti obećanje o zaustavljanju sječe šuma u Amazonu do 2030. uz pomoć pojačane policijske kontrole i drugih mjera protiv ekoloških zločina u najvećoj svjetskoj tropskoj prašumi.

Pod bivšim desničarskim predsjednikom Jairom Bolsonarom Brazil se pridružio paktu iz 2021. kojim se više od 140 zemalja obavezalo na globalno zaustavljanje deforestacije do 2030. Ljevičarski predsjednik Luiz Inácio Lula da Silva, koji je naslijedio Bolsonara, učinio je to glavnom tačkom svoje ekološke politike.

Akcioni plan za sprječavanje i kontrolu rašumljivanja u Amazonu usklađuje politiku više od deset ministarstava do kraja Lulinog mandata 2027. godine.

Njime se poziva na pojačano korištenje obavještajnih podataka i satelitskih slika u praćenju kriminalnih aktivnosti, regulaciju vlasništva nad zemljom i korištenje ruralnog registra kako bi se pratilo ispravno upravljanje šumama koje se smatraju vitalnima za usporavanje globalnih promjena

Uništene šume će se obnoviti, a prirodna vegetacija povećati putem inicijativa za očuvanje i održivo upravljanje šumama, navodi se u planu.

Među akcijama koje će se provesti vlasti će provjeravati informacije iz finansijskog sistema s ruralnim registrom i drugim bazama podataka te satelitskim snimkama kako bi se iskorijenili ilegalna sječa i uzgoj stoke.

Obavještajni finansijski podaci mogu ukazati na kretanje gotovine kojom se plaća oprema poput motornih pila za sječu ili bagera za ilegalno rudarenje zlata.

Plan takođe predviđa stvaranje sistema za praćenje drva, stoke i drugih poljoprivrednih proizvoda iz Amazona, u vrijeme kad zemlje koje uvoze ta dobra sve češće traže dokaz da ona ne dolaze iz iskrčenih šuma.

Planom se takođe želi razviti zelena ekonomija kojom bi se Amazon održao bez sječe, koja će uključivati certifikate za šumske proizvode, tehničku pomoć proizvođačima, proviziju za infrastrukturu, energetsku i internetsku vezu, kao i poticaje za ekoturizam.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG