Linkovi

Brazil: Zatvor sa osam muškaraca zbog planiranja napada za vrijeme Olimpijade 2016. godine


Otvaranje Olimpijade u Rio de Janeiru na stadionu Marakana 5. augusta 2016. godine
Otvaranje Olimpijade u Rio de Janeiru na stadionu Marakana 5. augusta 2016. godine

Sud u Brazilu je nepravosnažnom presudom osudio osam muškaraca zbog planiranja napada za vrijeme Olimpijade u Rio de Janeiru 2016. godine i promoviranja na internetu terorističke grupe Islamska država.

Sudija Judge Marcos Josegrei da Silva je izrekao kazne u rasponu od pet do 15 godina zatvora. U presudi se navodi da su muškarci putem video snimaka veličali Islamsku državu. Osuđenici nisu članovi Islamske države, ali su nastojali se povezati sa grupom, kazao je sudija.

Najveća kazna je izrečena Leonidu El Kadreu. Sudija je izveo zaključak da je on bio vođa grupe i osuđen je na 15 godina i deset mjeseci zatvora.

Prema presudi, El Kadre je koristio tri Facebook profila na kojima je slavio terorističke napade izvedene u drugim državama.

Zaine el Kadri, majka i advokatica sina Leonida, kazala je da će na presudu uložiti žalbu, navodeći da ne postoje nikakvi dokazi protiv njega. Kazala je i da njen sin štrajkuje glađu.

Sedmicu prije Olimpijade, policija je izvela akciju i uhapsila 13 osoba, a pet je pušteno na slobodu poslije nekoliko mjeseci. Do hapšenja je došlo nakon što je američka federalna policija (FBI) proslijedila informacije brazilskim vlastima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG