Linkovi

Brat Georgea Floyda razmatra da tuži Kanye Westa zbog komentara o Floydovoj smrti


Mural sa likom Džordža Flojda u Berlinu
Mural sa likom Džordža Flojda u Berlinu

Brat Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Chauvin klečao na vratu, razmatra da tuži repera Kanye Westa zbog komentara o Floydovoj smrti.

Brat Georgea Floyda, Afroamerikanca koji je preminuo nakon što mu je policajac Derek Chauvin klečao na vratu, razmatra da tuži repera Kanyeja Westa zbog komentara o Floydovoj smrti.

"Razmatramo tužbu u ime Philonisea Floyda, zbog lažnih tvrdnji Kanyea Westa o smrti Georgea Floyda", rekao je advokat Leeja Merritt za ABC News.

Reper i modni dizajner bio je gost jednog podcasta u kojem je govorio o tome kako je Floyd umro.

"Gledao sam dokumentarac Candance Owens o Georgeu Floydu. Jedna od stvari koju su rekli jegovi cimeri jeste da je bio visok kao ja, i da se na dan smrti molio osam minuta. Dali su mu fentanil", rekao je West i dodao da "koljeno policajca nije čak ni bilo toliko na Floydovom vratu".

Policajac Derek Chauvin osuđen je na 22 i po godine zatvora zbog ubistva Georgea Floyda, pošto mu je u maju 2020. godine, prilikom hapšenja, klečao na vratu više od 9 minuta.

Floyd je bio na zemlji i vikao da "ne može da diše".

Advokat Merritt je rekao da "tvrdnje da je Floyd umro od fentanila, a ne usljed policijske brutalnosti koja je dokazana, poništava borbu Floydove porodice".

Westov advokat nije komentarisao ove najave.

Izveštaj sa obdukcije koji su radili patolozi pokazao je da Floyd jeste imao fentanil u krvi, ali da je umro usljed spleta okolnosti - uključujući i pritisak na vratu.

Ipak, doktor Martin Tobin, specijalista za pluća, posvjedočio je da je Floyd umro od "niskog nivoa kiseonika, što je uzrokovalo i prestanak rada srca".

Tobin je također isključio mogućnost da je uzrok smrti bio fentanil, jer je njegovo disanje bilo normalno kada su ga policajci oborili na zemlju.

Kanye West je već duže vrijeme akter kontroverzi. Nedavno je objavio tweet uvrijedljiv za Jevreje, pa je blokiran na društvenim mrežama.

XS
SM
MD
LG