Linkovi

Brat Džordža Flojda u Kongresu: Nije zaslužio da umre zbog 20 dolara


Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda, svjedoči na pretresu pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu 10. juna 2020.
Filoniz Flojd, brat Džordža Flojda, svjedoči na pretresu pred Odborom za pravosuđe u Predstavničkom domu 10. juna 2020.

Brat Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je umro prilikom hapšenja u Mineapolisu, pozvao je članove američkog Kongresa, na pretresu o reformi policije, da usvoje zakon kojim će se ograničiti upotreba policijske sile protiv građana.

Filoniz Flojd apelovao je na Kongres da ne dozvoli da smrt njegovog brata bude uzaludna. Džordž Flojd, koji je mladost proveo u Hjustonu i bio čuvar po noćnim klubovima bio je nenaoružan kada je priveden ispred jedne prodavnice čiji je radnik prijavio policiji da je jedan muškarac pokušao da plati cigarete falsifikovanom novčanicom.

Filoniz Flojd: Koliko vredi život jednog crnca - 20 dolara?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

"Džordž nikoga nije povrijedio tog dana. Nije zaslužio da umre zbog 20 dolara. Pitam vas - da li toliko vrijedi život jednog crnca? 20 dolara? Ovo je 2020. Dosta je bilo!", poručio je emotivni Filoniz Flojd, koji ima 42 godine i živi u Misuri Sitiju u Teksasu, blizu Hjustona. "Na vama je da se postarate da njegova smrt ne bude uzalud.

Odbor za pravosuđe u Predstavničkom domu održao je prvi pretres o pitanjima povezanim sa trenutnim građanskim nemirima - rasnoj nepravdi i brutalnosti policije. Predstavnički dom, u kojem Demokrate imaju većinu priprema zakon o sveobuhvatnoj reformi dok senatski republikanci prave svoju verziju zakona.

Džordž Flojd umro je 25. maja nakon što mu je policajac Derek Šovin klečao na vratu skoro 9 minuta dok je Flojd govorio kako ne može da diše. Viralni video incidenta pokrenuo je masovne proteste na kojima se traže reforme.

"Ne mogu da vam opišem bol koju osjećam, dok gledam svog starijeg brata, na koga sam se ugledao cio život, kako umire. Umire dozivajući našu majku", rekao je Flojd. "Umoran sam. Umoran od bola koji osjećam, i umoran od bola koji osjećam svaki put kada neka osoba crne boje kože bude ubijena bez razloga. Došao sam da vas zamolim da to zaustavite. Zaustavite bol."

Anđela Andervud Džejkobs sluša Filoniza Flojda, brata Džordža Flojda, na pretresu o predloženim promenama policijske prakse i odgovornosti na Kapitol hilu 10. juna 2020.
Anđela Andervud Džejkobs sluša Filoniza Flojda, brata Džordža Flojda, na pretresu o predloženim promenama policijske prakse i odgovornosti na Kapitol hilu 10. juna 2020.

Pred oborom je svjedočila i sestra federalnog policajca Dejva Patrika Andervuda koji je upucan za vreme protesta i nasilja koje je izbilo u Ouklendu u Kaliforniji poslije smrti Džordža Flojda. Andjela Andervud Džejkobs izjavila je da rješenje za policijsku brutalnost i nepravdu prema pripadnicima drugih rasa mora da se ostvari mirnim putem.

Kada nedužni ljudi stradaju u ime pravde ... svi gubimo", rekla je Džejkobs. "Postoji put ka ostvarenju onoga što želimo i to je isti put koji smo započeli za vrijeme pokreta za građanska prava."

"Amerika mora da pronađe zakonska, mirna rješenja u korist svih građana", rekla je Anđela Džejkobs.

Članovi ameirčkog Kongresa razmatraju prijedloge reforme policije na nacionalnom nivou, dok lokalni i državni zvaničnici najavljuju nove korake da se promjeni finansiranje i dozvola upotrebe sile u svojim policijama.

Na pretresu su takođe svjedočili Art Aćevedo, šef policije u Hjustonu i Vanita Gupta, bivša šefica odeljenja za građanska prava Sekretarijata za pravosuđe i predsjednica Konferencije lidera za građanska i ljudska prava.

Demokrate u Predstavničkom domu predložile su paket reformi koje uključuju zabranu rasnog profilisanja i tehnike "kragne", a promjene bi olakšale podizanje tužbi protiv policajaca i uspostavile nacionalnu bazu podataka koja prati prekršaje policajaca. Predstavnički dom trebalo bi da glasa o zakonu tokom juna.

Republikanski lideri u Senatu povjerili su senatoru Timu Skotu, jedinom crncu republikancu u gornjem domu Kongresa, da predvodi izradu senatskog paketa prijedloga. Šef osoblja Bijele kuće Mark Medouz rekao je novinarima da se nada da će taj prijedlog biti izrađen "što je prije moguće."

Senator iz Južne Karoline Tim Skot na konferenciji za novinare posvećenoj zakonu o pomoći ugroženima zbog koronavirusa, 25. marta 2020.
Senator iz Južne Karoline Tim Skot na konferenciji za novinare posvećenoj zakonu o pomoći ugroženima zbog koronavirusa, 25. marta 2020.

Skot je u utorak izjavio da je vodio produktivne razgovore sa kolegama o planu i da će objaviti svoj prijedlog "u skoroj budućnosti."

Za to vrijeme, Ted Kruz, Tom Koton i još osam republikanskih senatora predstavilo je rezoluciju kojom se poziva na pravdu za Flojda ali i odbacuju nedavni zahtjevi da se ukine finansiranje policije.

"Znamo da kriminal neproporcionalno utiče na zajednice sa niskim primanjima i da policija igra ključnu ulogu u zaštiti života i očuvanju slobodnog i funkcionalnog društva", izjavio je Kruz.

"Takođe znamo da policija ima veliku odgovornost u održavanju našeg sistema krivičnog pravosuđa. Iako je naša zemlja imala mnogo problematičnih zaokreta na svom putu prema pravdi, ukidanje finansija i rasformiranje policijskih odeljenja bi bez sumnje označilo veliki korak unazad u ostvarenju tog cilja."

Senator Lindzi Grejem, koji predsedava Odborom za pravosuđe, zakazao je za sljedeću nedjelju pretres o policijskoj primjeni sile.

Dok svaka od stranaka kontroliše jedan dom Kongresa a predsjednik Trump stalno naglašava potrebu za "redom i zakonom" tokom protesta, malo je vjerovatno da će se dvije strane dogovoriti o svim svojim prijedlozima, ali postoje i neke zajedničke tačke kao što je baza podataka o policijskim prestupima.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG