Linkovi

Branimir Glavaš nositelj izbornih lista HDSSB-a


Branimir Glavaš nositelj izbornih lista HDSSB-a
Branimir Glavaš nositelj izbornih lista HDSSB-a

Glavni odbor HDSSB-a jučer je odlučio da će Branimir Glava bit nositelj izbornih lista te stranke za predstojeće parlamentarne izbore

Iako pravomoćno osuđen za ratne zločine i na izdržavanju osmogodišnje zatvorske kazne, Glavaš će biti prvi na izbornoj listi te stranke u IV i V izbornoj jedinici koje obuhvaćaju Slavoniju i Baranju, područja gdje je ta stanka ostvaruje dobre rezultate. Odluku da pravomoćno osuđeni ratni zločinac bude najjači adut njihove kampanje za predstojeće parlamentarne izbore, glavni odbor HDSSB-a, stranke koju je Glavaš po odlasku iz HDZ-a utemeljio, donio je jučer.

Iako kampanja za predstojeće parlamentarne izbore koja još uvijek nije počela službeno, ali u stvarnosti već uvelike traje, obiluje niskim udarcima koje politički takmaci upućuju jedni drugima, ipak kandidiranje pravomoćno osuđenog ratnog zločinca kao nositelja lista jedne stranke potez je bez presedana čak i za i u zemljama niske političke kulture.

Vijest da će Branimir Glava biti nositelj stranačke izborne liste Glavni odbor HDSSB-a popratio je dugačkim pljeskom. Predsjednik stranke Vladimir Šiljagić na stranačkom je skupu izrazio uvjerenje da će do zakonskog roka određenog za predaju izbornih lista Branimir Glavaš riješiti tehničku prepreku za dolazak na čelo HDSSB-ove liste, dobiti hrvatsku putovnicu koju je preko hrvatskog diplomatskog predstavništva u BIH zatražio, s obzirom da mu je stara istekla. Šiljagić tvrdi da hrvatske vlasti namjerno odugovlače s njezinim izdavanjem zbog izbora: „U strahu su velike oči, pa HDZ i ovaj put koristi i instumentalizira polugle vlasti i Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija da bi onemogućilo Glavašu da dobije osobne dokumente. Putovnica je tražena u kolovozu, 24. kolovoza i Glavaš je tu putovnicu prema zakonu trebao dobiti u roku od 30 ili je trebalo izdati rješenje da iz nekog razloga on tu putovnicu dobiti ne može“.

Premda se u javnim istupima često pozivaju na zakone, u HDSSB-u od odnošenja presude Branimiru Glavašu za ratne zločine nad srpkim civilima iz Osijeka počinjene 1991. ističu da tu presudu ne priznaju.

I na jučerašnjoj sjednici Glavnog odbora HDSSB-a saborski zastupnik Dinko Burić koji je u Saboru popunio Glavaševo upražnjeno mjesto nakon što je ovaj završio u zatvoru, ponovio je da je za njih Glavaš heroj, a ne zločinac te poručio:

Burić: „Jao vama progoniteljima kad se on iz zatvora vrati, tad ćete vi svi završiti u zatvorima“.

HDSSB u Saboru ima tri zastupnička mjesta. Protiv jednog od trojice zastupnika te stranke, Ivana Drmića, USKOK je ove jeseni podigao optužnicu za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnoga suda kako bi Vrhovni sud donio presudu povoljniju za Glavaa od prvostupanjske kojom je osuđen na deset godina zatvora.

Podsjetimo, Branimira Glavaša i pripadnike takozvane Samostalne uskočke satnije zagrebački Županijski sud je u svibnju 2009. nepravomoćno osudio zbog nezakonitog privođenja, fizičkog i psihičkog zlostavljanja i likvidacija srpskih civila u Osijeku 1991. Glavaš je prvostupanjskom presudom osuđen na deset godina zatvora, a ostali na zatvorske kazne manje od njegove. Prije izricanja presude, početkom svibnja 2009. Glavaš je pobjegao iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kako bi izbjegao kaznu.

Vrhovni sud je, međutim, postupajući po žalbama osuđenih u srpnju prošle godine potvrdio prvostupanjsku osuđujuću presudu, ali je osuđenima smanjio zatvorske kazne. Glavašu je kazna s deset, smanjena na osam godina zatvora. Iako je pobjegao u Bosnu i Hercegovinu, nakon što je kazna postala pravomoćna, Glavaša je sud BiH temeljem međudržavnog sporazuma između Hrvatske i BiH o suradnji u izvršenju zatvorskih kazni, u jesen prošle godine uputio na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne u zatvor u Zenici.

U zeničkom je zatvoru, međutim ostao manje od godine dana. U lipnju ove godine prebačen je u zatvor u Mostaru sa znatno blažim zatvorskim režimom. Odluku o prebacivanju iz Zenice u Mostar donijelo je Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine na Glavašev osobni zahtjev. Žalio se, naime, da mu je u Zenici ugrožena sigurnost.

HDSSB je na zadnjim lokalnim izborima održanim u svibnju 2007. osvojio vlast u Osječko Baranjskoj županiji i gradu Osijeku. Iako služi zatvorsku kaznu u susjednoj državi, Glavaš i dalje snažno kontrolira ne samo stranku koju je utemeljio već i tamošnje medije i velik dio gospodarskog života u istočnoj Slavoniji. Direktor i suvlasnik najjače istočno slavonske građevinske tvrtke Drago Tadić je prvooptuženi u skupini optuženoj za pokušaj podmićivanja sudaca Vrhovnoga suda u ljeto prošle godine. I ta činjenica govori da Glavaš i iz zatvora snažno kontrolira procese u istočnoj Slavoniji.

XS
SM
MD
LG