Linkovi

Serge Brammertz očekuje istragu o tome tko je pomagao Mladiću


Serge Brammertz očekuje istragu o tome tko je pomagao Mladiću
Serge Brammertz očekuje istragu o tome tko je pomagao Mladiću

Pripreme za suđenje mogu se, uz najbolju volju Tužiteljstva i sudaca, otegnuti do u beskraj jer nitko ne računa da će se Mladić izjasniti odgovornim po svih 11 točaka optužnice i tako izbjeći proces.

Ratko Mladić će biti vijest na naslovnicama još i sutra, kada se pojavljuje pred sudskim vijećem Tribunala za ratne zločine, kojim predsjedava Nizozemac Alphons Orie. Potom će interesirati samo žrtve, kojima pravda kasni skoro 16 godina ali ne stiže i prekasno, kazao je glavni tužitelj Serge Brammertz.

Pripreme za suđenje mogu se, uz najbolju volju Tužiteljstva i sudaca, otegnuti do u beskraj jer nitko ne računa da će se general izjasniti odgovornim po svih 11 točaka optužnice i tako izbjeći proces.

Žrtve žele govoriti pred najodgovornijim i to im se ne smije zanijekati. Mladićevi su zločini uništili zajednice i razdvojili obitelji, suđenje je važan događaj, razumijemo zašto su žrtve bile tako nestrpljive dočekati ovaj dan; teško je vjerovati da će se spojiti dva suđenja, iako se optužnice odražavaju jedna u drugoj, Karadžićeva u Mladićevoj, teoretski je spajanje i dalje moguće, makar djelomično, no riječ je samo o «vjerojatnosti»; logično je i za kazneni sud i za žrtve da na sudu vide zajedno arhitekta i vojnog zapovjednika; izručenjem Mladića bliži smo završetku našeg mandata - izjavio je Serge Brammertz na jučerašnjoj pressici.

Glavni je tužitelj odao puno priznanje Srbiji za izručenje optuženika u vrijeme kada je izgubio nadu da će se to dogoditi. No, ne namjerava stati, tražit će jedinog preostalog bjegunca od 161 optuženog, Gorana Hadžića ali i - što je veoma značajno - istragu tko je Mladića skrivao.

U tome će biti uporan. Znajući mu stil rada i dosljednost, Brammertz se neće zadovoljiti nekompletiranim poslom, jer, rekao je, 'na političarima je odluka koliku će političku težinu dati Mladićevu uhićenju ali podsjećam da je još jedan optuženik na slobodi'.

Tužitelj je također upozorio da se uspjeh rada Tribunala za ratne zločine ogleda u procesuiranju slučajeva kojima se Haag nije bavio, u pravosudnim sustavima zemalja regije, pod paskom međunarodne zajednice koja će i dalje insistirati na kaznenom progonu svih odgovornih.

XS
SM
MD
LG