Linkovi

Serge Brammertz:Uhićenje Mladića i Hadžića najveći prioritet moga ureda


Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, Serge Brammertz, je podnio redovni godišnji izvještaj Vijeću Sigurnosti Ujedinjenih Naroda, naglasivši da uhićenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića ostaje najvažniji prioritet njegovog ureda.


Tužitelj Brammertz je pri obraćanju istakao kako su u protekloj godini započela suđenja svim uhićenim bjeguncima. Također je podsjetio da je 10. lipnja donijeta presuda sedmorici visokih oficira Vojske Republike Srpske za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovječnosti. Presude su važne za žrtve, ali i za druge slučajeve koji su u tijeku u Tribunalu, naglasio je Brammertz, ocjenjujući da je potvrda da se u Srebrenici dogodio genocid novi razlog za što brže uhićenje Ratka Mladića.


"Uhićenje bjegunaca Mladića i Hadžića ostaje najveći prioritet moga ureda. Od mog posljednjeg izveštaja, operativne službe u Srbiji nastavile su napore u potrazi za bjeguncima. Ti napori, međutim, dali su do sada tek par opipljivijih rezultata. Mi stoga vjerujemo da sadašnja operativna strategija Srbije mora biti ponovo razmotrena. Nedavno smo zatražili od srpskih vlasti da osnaže napore u potrazi tako što će proširiti istragu, pojačati operacije pretraživanja i povećati svoje operativne kapacitete. Odlučna i pojačana akcija operativnih službi i političkih vlasti je od ključne važnosti za uhićenje dvojice bjegunaca.", rekao je Brammertz.

Također je napomenuo da je je Srbija sudu omogućila pristup adektvatnim dokumentima, arhivama i svjedocima, uključujući i osobne ratne bilješke Ratka Mladića, koje se još uvijek analiziraju, ali kako kaže koje će biti korištene kao dokazi u nekoliko slučajeva.

Serge Brammertz je rekao da Bosna i dalje surađuje sa sudom:

"Vlast Bosne i Hercegovine nastavlja suradnju sa sudom. Ja nastavljam podupirati lokalne vlasti u poduzimanju svih mjera u borbi protiv mreža koje pružaju potporu bjeguncima. Pozdravljamo i pomoć Ureda Visokog predstavnika i drugih međunarodnih ogranizacija. Moj ured podupire suđenja unutar zemlje i bitan rad Specijalnog odjela za ratne zločine u Uredu američkog tužitelja u Bosni i Hrecegovini. " , rekao je Brammertz.

Osim Brammertza Vijeću se obratila i Bruke Anderson, predstavnica Sjedinjenih Država u Ujedinjenim narodima, koja je istakla da SAD pozdravljaju prošlotjednu presudu protiv sedmorice visokih oficira Vojske RS:

""Presuda je potvrdila da su ubojstva bošnjačkih muškaraca u Srebrenici bila genocid.To je veoma važna presuda u trenutku dok se međunarodna zajednica priprema za okupljanje u Srebrenici za manje od mjesec dana, kako bismo obilježili 15-godišnjicu genocida koji se tamo dogodio.", rekla je Andersonova.

U slučaju Hrvatske, tužilac je istaknuo da je zemlja odgovarala na zahtjeve suda, ali je istakao i da pristup važnim dokumentima iz operacije Oluja 1995. još uvijek nije odobren. Napomenuo je i napredak Hrvatske osnivanjem agencije koja će preuzeti administrativni dio istrage.

Serge Brammertz je tijekom govora rekao i da će njegov ured nastaviti pružati potporu zemljama regije u prijelasku na suđenja unutar zemlje, i u ojačavanju lokalnih sudova kako pravda ne bi izgubila snagu nakon zatvaranja Tribunala.


XS
SM
MD
LG