Linkovi

Brammertz: Hadžićeva odgovornost je velika, a najveća u Vukovaru


Serge Brammerz u Haškom Tribunalu
Serge Brammerz u Haškom Tribunalu

Goran Hadžić je posljednji s Haške liste koji uskoro biva izručen Tribunalu

U ekskluzivnom intervjuu za Glas Amerike, o hapšenju Gorana Hadžića i o dolazećim zadacima Haškog Tribunala glavni tužitelj Tribunala Serge Brammertz je govorio telefonom za naš program i tom prilikom naglasio:

To je veoma važan momenat, Goran Hadzić je bio posljednji bjegunac, u bijegu već sedam godina. Njegovim se hapšenjem završava vrlo važno poglavlje, ali time se ne završava naš posao i naša misija i dalje imamo Karadžićevo sudjenje, Mladićevo sudjenje, Hadžić treba da bude izručen i treba da počne i njegovo sudjenje. Još je mnogo posla ostalo da se uradi i ovdje ali što je još važnije u regionu. U svakom slučaju dobro je vidjeti da su iako sa velikim zakašnjenjem svi bjegunci privedeni pravdi.

Na pitanje kada možemo Hadžića očekivati u Hagu, tužitelj Brammertz kaže:

To zavisi od toga da li će on uložiti žalbu, kako će teći procedera, ali mislim da će to desiti u narednih nekoliko dana.

Govoreći o Hadžićevoj odgovornosti za zločine počinjene u Slavoniji i Vukovaru, glavni haški tužitelj kaže:


Odgovornost će odrediti sudije nakon sudjenja, ali njega optužnica tereti za etničko čišćenje, ubistva, nasilno izmještanje hiljada ljudi. Dakle njegova odgovornost u svemu tome je velika a posebno u Vukovaru.


Gospodin Brammertz se za naš program osvrnuo još jednom i na slučaj Ratka Mladića:


Mi smo sada u finalnoj fazi dodjeljivanja tima odbrane Mladiću. Naravno trebaće nekoliko mjeseci da se tim pripremi i upozna se sa hiljadama stranica dokumentacije koje ćemo im mi dati i mi se nadamo da će sudjenje početi što je prije moguće.

Šta je slijedeći prioritet na agendi Haškog tribunala pitali smo tužitelja Brammertza :

U posljednje tri godine, moj tim i ja smo Evropskoj Uniji, Sjedinjenim državama i drugim zemljama stalno isticali koliko je bitno da se nadju načini da se osigura da Srbija ispuni svoje obaveze. Zahvalni smo na toj podršci. Mi ćemo se sada potpuno skoncentrisati na šest sudjenja koji su preostali. Medjutim i kada mi sav posao i sudjenja u Hagu završimo biće još stotine slučajeva ratnih zločina koji se moraju procesuirati na lokanom nivou, u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Herzegovini, i od krucijalne je važnosti da se za ta sudjenja osiguraju adekvatni ljudski i drugi resursi kao i potpuna nezavisnost pravosudja , bez ikakvih političkih pritisaka.

XS
SM
MD
LG