Linkovi

Liječenje tumora mozga masnim tkivom pacijenta ?


Osnovne ćelije uzete iz vlastitog masnog tkiva, jednog dana mogu biti korištene da se njima liječi smrtonosni rak mozga. Radi se o obećavajućem ali još uvijek preliminarnom istraživanju.

Tumor mozga nazvan glioblastoma se pojavljuje uglavnom kod muškaraca, i većina pacijenata ne živi duže od godinu dana nakon utvrdjivanja tumora. Većina tumora se može odstraniti operacijom, ali kako naglašuje neurokirurg sa Univerziteta Johns Hopkins Alfredo Quiñones-Hinojosa, tumor se ne može izliječiti i liječnici se moraju oslanjati na druge metode tretmana.


Neurokirurg Quiñones-Hinojosa sa svojim kolegama pokušava poboljšati tretman ćelija raka koje su preostale nakon što se najveći dio tumora odstrani operacijom. Posljednjih godina su se liječnici fokusirali najednu odredjenu vrstu osnovne ljudske ćellije nazvane mesenchymal, koju privlače ćelije raka. Doktor Quiñones-Hinojosa kaže:

Ove ćelije praktički prate ćelije raka koje migriraju u ljudski mozak, i mogu isporučiti, da tako kažemo, tretman. Možemo ih praktički koristiti kao Trojanske konje.

Osnovne ljudske ćelije mesenchymal koje se sada koriste na pacijentima, dolaze iz koštane srži. Nova ideja doktora Quiñones-Hinojosa leži u tome da ih se uzima iz masnog tkiva pacijenta, što je procedura koja je jeftinija i lakša, a ujedno se njome izbjegava rizik da ih mozak odbije.

U laboratorijskim testovima , kako je pisao ovaj doktor u žurnalu “PLoS ONE,” rezultati obećavaju, iako on priznaje da nije potpuno jasno kako ove osnovne ćelije tragaju za ćelijama raka. Ali, kada dodju do njih, ciljaju bolest na dva načina. Doktor Quiñones-Hinojosa objašnjava:

Izgleda da te ćelije ispuštaju neki sekret koji ove tumore već samim tim pravi manje agresivnim. Onda mi taj efekat uparimo sa mogućnosti da te ćelije isporuče tertman, i već znamo da ovo može imati dobrog efekta na tumor na mozgu.


Alfredo Quiñones i njegove kolege su već počeli raditi eksperimantalne tretmane na životinjama, ali dodaje da eksperimentalno liječenje na ljudima neće započeti nego za tri do pet godina.
XS
SM
MD
LG