Linkovi

Vojnik koje je odao tajne Wikileaksu bi mogao izaći pred vojni sud


Ako bude proglašen krivim, Bradley Manning bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor
Ako bude proglašen krivim, Bradley Manning bi mogao biti osuđen na doživotni zatvor

Bradley Manning je prenio na hiljade povjerljivih dokumenata webstranici WikiLeaks, što je ugrozilo sigurnosne i diplomatske izvore.

Američka vojska razmatra da li da pred vojni sud izvede vojnog analitičara Bradleya Manninga koji se okrivljuje za najveće curenje povjerljivih informacija u američkoj istoriji. Tokom preliminarnog saslušanja koje je jučer završeno, predstavnici vlade su naveli da je vojnik Bradley Manning prenio na hiljade povjerljivih dokumenata webstranici WikiLeaks, što je ugrozilo sigurnosne i diplomatske izvore.

Slučaj protiv 24 godišnjeg vojnika Bradleya Manninga se sada nalazi u rukama vojnog oficira koji će odlučiti da li bi Manning trebao izaći pred vojni sud kako bi odgovorio na 22 tačke optužnice, uključujući i pomaganje neprijatelju. Tokom šestodnevnog saslušanja, vojni tužitelji su naveli da je taj analitičar obavještajnih informacija zloupotrijebio državno povjerenje kada je Wikileaksu dao na hiljade tajnih dokumenata znajući da će oni biti objavljeni i da će ih moći vidjeti i državni neprijatelji. Analitičar za pitanja sigurnosti Michael O Hanlon umanjuje značaj takvog argumenta.

Američki vojnik Bradley Manning na vojnom saslušanju
Američki vojnik Bradley Manning na vojnom saslušanju

To su bile tajne informacije, a ne informacije od najveće povjerljivosti, to nisu bile šifre. Zbog toga je, djelimično, to sve bilo dostupno u nekoliko velikih dokumenata. Oni su se smatrali tajnim, a ne dokumentima koji su bili držani u striktnom povjerenju, kaže Michael O Hanlon.

Mnogi od dokumenata koji su tako procurili u javnost uključuju diplomatske poruke koje otvoreno opisuju komunikaciju sa stranim zvaničnicima i svjetskim liderima, ponekad ih opisujući u ne tako pozitivnom svjetlu. Manningove pristalice ga opisuju kao nekoga ko je želio objelodaniti istinu.

On je herojski skrenuo pažnju na mnoge stvari o kojima nismo ništa znali, kaže Nathan Fuller.

Manningove pristalice kažu da je on samo želio objelodaniti istinu
Manningove pristalice kažu da je on samo želio objelodaniti istinu

Advokati odbrane Manninga opisuju kao osobu sa nevoljama, koja je prošla kroz krizu identiteta kada je u pitanju spol. Manningovi advokati okrivljuju vojsku što nije suspendirala njegov pristup povjerljivim informacijama usprkos tome što je on pokazivao znakove osobe u nevolji. Analitičari za pitanje sigurnosti kažu da masivno curenje informacija dovodi do komplikacija u diplomaciji širom svijeta dovodeći u sumnju to da li će povjerljive informacije koje se napišu doista ostati tajna.

Već ima ljudi koji su, upravo zbog ovoga, mnogo manje otvoreni u svojoj komunikaciji čak i s drugima u vladi. Stoga je Manning uzrokovao izvjesnu štetu koja i dalje traje, kaže Michael O Hanlon.

Vojni oficir koji je vodio saslušanje ima rok do 16. januara da odluči da li bi Manning trebao biti izveden pred vojni sud. Ukoliko bude proglašen krivim, on bi mogao biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

XS
SM
MD
LG